Kettő helyett három: teljesen megújulnak a Gubacsi hidak Kiemelt

Kategória: Fejlesztések 2017. május 04., csütörtök 09:20

gubacsiCsak a hídpillérek maradnak meg a ma ismert Gubacsi vasúti hídból, ha megkezdődik annak teljes újjáépítése. Uniós források felhasználásával, állami pályázattal új kerékpáros híd is épül. A közúti híd felújításának előkészületeit a Fővárosi Közgyűlés kezdte meg. Ezzel három új híd lehet belátható időn belül a jelenlegi kettő, leromlott állapotú helyett. Az ellenzék különböző politikai indokokra hivatkozva tiltakozik.

Várhatóan jövő év októberétől indul el a Gubacsi vasúti híd újjáépítése és a kerékpáros híd építése. Valamivel később indulhat a jobb állapotú, de szintén felújításra szoruló közúti híd rekonstrukciója. Technikai szempontból ez így biztonságosabb, hiszen ha egyszerre dolgoznak az összes hídszerkezeten, egymást is akadályozhatják.

A vasúti híd állapota a rendszerváltás óta kritikussá vált. A lezárásával több ezer ember veszítené el a munkahelyét. Ezért gyorsan kell lépni, és folyamatosan fenn kell tartani a közlekedést. Ezért egy ideiglenes hidat is építenek a munkálatok idejére. A vasúti híd a pillérektől eltekintve teljesen új lesz. Mellette szintén egy teljesen új, kerékpáros híd épül, a Duna alatt pedig új közműalagutat építenek ki Csepel biztonságos ellátása érdekében. Az összesen 10 milliárd forintos projekt keretében kicserélnek még 500 méternyi sínpályát. A szükséges engedélyek rendelkezésre állnak, az átépítés befejezése 2021-re várható. Az uniós pályázat előkészítésében és a benyújtással kapcsolatos lobbiban aktív szerepet játszott Németh Szilárd országgyűlési képviselő valamint a csepeli önkormányzat.

A közúti átkelőt 1997-ben újították fel. Az elmúlt húsz év azonban megviselte ezt a hídszerkezetet is, ezért a Gubacsi közúti híd rendbe tételére Borbély Lénárd polgármester adott be javaslatot a Fővárosi Közgyűlésben. Ott a közelmúltban szavazták meg a hídfelújítások tervezési költségeit.

Az ellenzék tiltakozik

Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa és a csepeli MSZP felháborodásuknak adtak hangot az új hidak hírére. Szabó az uniós pénzt sajnálja Csepelre. „A kérdés csak az, hogy ezt miért nem a Metrans finanszírozta, hiszen miatta kell bővíteni a hidat?” – írta az Együtt politikusa. A híd ugyanakkor a MÁV-hoz tartozik, a tucatnyi használó közül pedig a Metrans csak egy. Vagyis súlyos diszkrimináció Szabó javaslata. A csepeli MSZP közleményben tiltakozott. Ők a kínai kapcsolatok fejlesztését és a keleti nyitást hibáztatják a felújítás miatt. A párt azt követeli, hogy a hidakat politikai okokból egyszerre újítsák fel. Így akkor is csúszna a vasúti híd újjáépítése, ha emiatt több ezer ember veszítené el a munkahelyét. A hídellenzés szószólója a 24.hu ellenzéki lap lett. Ők azt kifogásolják, hogy 10 milliárd forintba kerül a két új híd valamint az ideiglenes híd a sínekkel és az új közműalagúttal, amikor a nagy Dunán egy vasúti híd önmagában 14 milliárdból jött ki 2009-ben.

Utoljára frissítve: 2017. május 04., csütörtök 09:48

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail