Rendhagyó énekóra: a Muzsikás együttes őrzi a hagyományokat

Kategória: Események 2017. február 18. szombat, 10:32

GMA 5904Rendhagyó énekórát tartott a Muzsikás együttes a Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak február 17-én. A zenészek a magyar népzene és a népi hangszerek világába kalauzolták a fiatalokat élőzenéjükkel.

 

Első énekszámuk mérai lassú- és szapora csárdással indult, amelyet a pásztornóták követett hosszú furulyán, majd dunántúli ugrós és friss csárdást adtak elő.

A hangszerbemutatón az iskolások többek között meghallgatták hogyan szól a brácsa, a tambura, a zenei ritmus egyik fő hangszere, a nagybőgő és a somogyi pásztorok által készített hosszú furulya.

Az együttes tagjai (Porteleki László, Éri Péter, Sipos Mihály és Hamar Dániel) 2005 óta a MOL támogatásával tartják a közoktatási intézményekben a rendhagyó énekórákat, évente hat helyszínre jutnak el. A zenészek a magyar települések falusi zenészeitől tanulták meg a népzenét. Célul tűzték ki, hogy iskolajárásuk során a zene fontosságára felhívják a figyelmet s megismertessék a diákokat a Kárpát-medencei népzene kultúrájával, népi hangszereivel.

A muzsikások búcsúzóul mezőségi lakodalmi csujogatást játszottak a csepeli diákoknak.

 

AZS

Fotó: Tóth Beáta

Utoljára frissítve: 2017. február 18. szombat, 10:44