Disznótor Csepelen: kolbászkészítő verseny, jégszobrász, családi programok Kiemelt

Kategória: Események 2017. február 05. vasárnap, 13:05

TBE 5229Hatodik alkalommal rendezte meg a csepeli önkormányzat a Sport- Szabadidő és Rendezvényközpontban a hagyományőrző disznótort.  A jó hangulatú, sokakat vonzó rendezvényt ezúttal is a Csepeli Városkép szervezte. A régi időket felelevenítő, egész napos esemény garantált szórakozást nyújtott az egész családnak.

Hurka, kolbász

Idén egy120 kilós, kisújszállási tanyán nevelkedett mangalica sertés feldolgozását nézhették meg a korán kelők, s közben a disznóvágáshoz kapcsolódó hagyományos népszokásokkal is megismerkedhettek.  

Reggelire már minden készen állt, elkészült a fenséges hagymás vér, sült a hurka és kolbász, de zsíros kenyér is kapható volt.

 

„Nagy igény van ilyen rendezvényekre”

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán ügyekért főpolgármester-helyettes is ellátogatott családjával a rendezvényre. „Nagyon jó, hogy vannak ilyen igazi, hagyományőrző események a fővárosban: s hogy nagy igény van ezekre, jól látható, hiszen nagyon sokan jöttek el. A kislányomnak szerettem volna megmutatni, hogyan zajlik egy disznótor: előtte persze beszélgettünk arról, mi is történik ilyenkor. Megkóstoltuk a hagymás vért, de más disznótoros ételt is eszünk majd. A kísérőprogramok is jók: a gyerekek élvezik a koncerteket, a játszóházat, a gólyalábasok műsorát, és úgy látom, a felnőttek sem unatkoznak”- mondta el a Csepeli Hírmondónak a főpolgármester-helyettes

 

Az íz döntött

Az előző évekhez hasonlóan idén is volt a kolbászkészítő verseny, amelyen 15 csapat versenyzett. Zsűri értékelte - Havas Dóra gasztroblogger vezetésével - a munkafolyamatot, a nyers kolbász állagát, de elsősorban a megsütött kolbász íze döntött. A verseny harmadik helyezettje a Kutya vacsorája csapat, a másodikok a Kertvárosi kolbarátok lettek, míg az első helyen a Kolbászok csapata végzett. Mindhárom nyertesnek a Folly Arborétum és Borászat borválogatást és füstölt termékeket ajánlott fel, és Havas Dóra egyik dedikált könyvét is átvehették.

 

Malac jégből

A nap folyamán a fűtött rendezvénysátorban gólyalábasok, magyar nótákat éneklő zenekarok és a busók interaktív táncházzal szórakoztatták a kicsiket és nagyokat. A gyermekeknek a kézműves-foglalkozáson Királyerdei Művelődési Ház és a Radnóti Miklós Művelődési Ház munkatársai segítettek a malacfigurák készítésében.

Kora délután az érdeklődők egy különleges programon vehettek részt: a jégszobrász-bemutatón - az esemény hangulatához illően – egy malac szobra készült el egy jégtömbből.  

A disznótort Dér Heni nagysikerű koncertje zárta; Borbély Lénárd polgármester virágcsokorral köszönte meg fellépését.

 

Antal Zsuzsa

Teljes galériánkat megtekintheti IDE kattintva.

Utoljára frissítve: 2017. február 06. hétfő, 08:19