11. Csepeli disznótor: hagyományok, ízek, családi programok

Kategória: Események 2023. február 12. vasárnap, 18:10

Disznotor 2023

Idén is megrendezték a csepeli disznótort, mely hosszú évek óta hagyomány a kerületben. A programnak idén a Csepeli Napközis Tábor adott otthont, ahol kulináris élmények, színes előadások, népi játszóház várta a látogatókat. A kolbásztöltő versenyen 11 csapat mérhette össze tudását.

 

A disznóvágás a vidéki élet fontos tradíciói közé tartozik, igazi közösségi élmény, mely a hideg idő ellenére rengeteg látogatót vonzott. Sokan kóstolták meg a frissen készült ételeket, a hagymás vérnek, a hurkának, a kolbásznak nagy keletje volt. A kézműves kiállítók standjainál is sokan megfordultak a nap folyamán. A rendezvényen a legkisebbekre is gondoltak népi játszóház, nagyméretű fajátékok, állatsimogató várta a gyerekeket. A bátrabbak kipróbálhatták a rodeó malacot és a kecskelökdösőt is.

 

A nap legizgalmasabb része a kolbásztöltő verseny volt. A csapatok a tradicionális mellett, új ízekkel is kísérleteztek. Ahogy Pálszabó Mihály mesterszakács fogalmazott, a zsűrinek nem volt könnyű dolga, hisz sok finom és jóízű kolbászt került az asztalra.  Kiemelte a bográcsosához, grillezéshez képest ritkábban készítünk kolbászt, ez nincs benne a mindennapi rutinunkban, így bizonyos hibák is gyakrabban előfordulnak. A tradicionális disznóvágásnál a szúrást követi a disznó feldolgozása és nem mindegy, hogy hideg vagy meleg hússal dolgozunk. Ahhoz, hogy egy hideg húsnál jóízű ételt kapjunk, a fűszerezésnek intenzívebbnek kell lennie. A hagyományos kolbászokon kívül bajor jellegű és különlegesebb zöldfűszeres kolbászt is tálaltak. Amennyiben más ízvilágot szeretnénk kapni, úgy érdemesebb a friss fűszernövényekhez nyúlni, például snidlinghez, citromfűhöz, a mentához, kakukkfűhöz, lime reszelt héjjához. Volt, aki fenyőmaggal készítette a kolbászt, ilyenkor szerencsés egy kicsit megpirítani a fenyőmagot. Ugyanakkor lényeges a húsok megválasztása is, a szárazabb sertéscomb, a karaj mellé a hátszalonna ajánlott-tette hozzá a mesterszakács.  „A hagyományos magyar ízeket kerestük, ezek mellett tettük le a voksunkat”- mondta el lapunknak Morovik Attila alpolgármester, a zsűri tagja. „A mai napig rendszeresen készítek kolbászt, nagyon kedvelem ezt a tevékenységet, most is van a füstölőmben negyven kilogramm. A családnak, barátoknak is szívesen ajándékozok a saját készítésű kolbászokból.

 

Az idei kolbásztöltő versenyt a Kolbinék csapata nyerte, de számtalan külön díjat is kiosztott a zsűri.

 

A gasztronómai élmények mellett a zene és a tánc sem hiányozhatott a programok sorából. Fellépett a Csepeli Német Nemzetiségi Táncegyüttes, Nánássy Lajos nótaénekes és a 3+2 zenekar is, de volt interaktív gyermekjáték és jegesmedve-táncoltatás is.  A sokszínű szórakoztató programoknak köszönhetően a rendezvény jó hangulatban telt. A sétáló zenészek, a gólyalábasok és a busó alakoskodók még hangulatosabbá tették a rendezvényt, melyet látványos tűzzsonglőr produkció zárt.

 

Az alábbi linkre kattintva elérhető a rendezvényen készült összes fotó.

 

 

Utoljára frissítve: 2023. február 13. hétfő, 14:01