Újra megrendezték a csepeli sváb bált Kiemelt

Kategória: Események 2023. február 05. vasárnap, 18:40

svab bal2023

Harmincegyedik alkalommal rendezte meg a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesülete és a Csepeli Német Önkormányzat a német nemzetiségi műsoros estet és sváb bált az ÁMK tornacsarnokában február 4-én, amelyet a csepeli önkormányzat és a Budapesti Német Önkormányzat támogatott.

A mintegy hétszáz vendéget Kaltenecker Antalné, a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesületének elnöke köszöntötte. Megjelent többek között Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, valamint Szabó Szabolcs, Csepel és Sorokság országgyűlési képviselője. Megnyitó beszédet mondott Borbély Lénárd.

 

A polgármester megköszönte a szervező munkát, hogy a covid járvány után újra megrendezik a hagyományos sváb bált, amellyel színesítik Csepel kulturális életét. „A rendezvény közösségformáló erejével kiváló alkalom a magyarországi német kultúra ápolására, identitásuk és hagyományaik megőrzésére és ápolására. A bálon többek között a soroksári, a csepeli és a dunaharaszti német nemzetiségi kultúrcsoportok lépnek fel, amelyek nagyszerű hangulatot varázsolnak a bál helyszínén” – mondta Borbély Lénárd.

 

Kaltenecker Antalné elmondta, hogy a sváb bál a csepeli németek legnagyobb rendezvénye. A járvány miatt két évig nem tarthatták meg, s már nagyon várták, hogy újra találkozzanak és ünnepeljenek. „Sokan eljöttek, és mindenki remekül érzi magát. Külön öröm, hogy rengeteg fiatal is megjelent a bálon. Szeretnénk is minél több fiatallal megismertetni a hagyományainkat és kultúránkat. Nem csak svábokat várunk, hanem bárkit. Egy csepeli óvodában két német nemzetiségi csoport is működik, ahol játékos formában tanulják a német nyelvet és ismerkednek táncainkkal, énekeinkkel. Aki kedvet érez ehhez, az Eötvös József Általános Iskolába jelentkezhet, amelynek minden évfolyamán van német nemzetiségi osztály. A továbbiakban a Gubacsi híd erzsébeti lábánál található Német Nemzetiségi Gimnáziumba iratkozhatnak az érdeklődők.”

 

A bálon felléptek az Eötvös József Általános Iskola nemzetiségi osztályainak tanulói, a Lustige Schwaben és a Sori Oldi tánccsoport tagjai. Műsorral mutatkoztak be a Csodakút Egyesített Óvoda népművészeti, kézműves és német nemzetiségi tagóvodájának csoportjai. Később a Dunaharaszti Lustige Schwaben tánccsoport előadását tekinthették meg a nézők. Közben folyt a mulatság, össznépi tánc, találkozások régi barátokkal, a legvégén tombolát sorsoltak és még egy ráadás búcsútáncot jártak.

 

Nógrádi László: „Nyolcvannyolc éves vagyok, s eddig többnyire minden csepeli sváb bálon részt vettem. A legnagyobb ünnep 2012-ben volt, amikor Csepel újratelepítésének 300. évfordulójára emlékeztünk. Apai ágon az én őseim is Németországból települtek át Csepelre 1712-ben. Az eredeti családnevem Niederkirchner, amelyet a szüleim Nógrádira magyarosítottak 1945 márciusában. Akkor olyan idők jártak, hogy jobb volt magyar néven szerepelni. Otthon a szüleim gyakran beszéltek németül, főként akkor, ha nem akarták, hogy megértsem, miről váltanak szót. Aztán én is megtanultam németül, de nem használom, ezért nagyrészt elfelejtettem. Most itt van az egész családom, beleértve az egyetlen dédunokámat is. Jó a hangulat, sok ismerőssel, régi baráttal találkozom.”

 

Schuth János a Neue Zeitung főszerkesztője azon kevesek egyike, aki mind a harmincegy csepeli sváb bálon részt vett. „Budapesten, de a környékén is ez a legnagyobb sváb bál. A Kaltenecker család kiemelkedő érdeme, hogy jól megszervezik az eseményt és bevonzzák ide az embereket. Láthatóan jó a hangulat, táncolnak, vigadnak a jelenlévők. A Neue Zeitung húszoldalas, hetente kétezer példányban megjelenő német nyelvű lap, amelyet előfizetőink kapnak meg. Nemcsak a magyarországi svábok, hanem a külföldiek, például osztrákok is olvassák.”

 

Cs. A.

 

Utoljára frissítve: 2023. február 05. vasárnap, 18:53