Újévköszöntő koncert Csepelen

Kategória: Események 2023. január 29. vasárnap, 19:35

ujevi konc2023

Hatalmas sikert aratott a Csepeli Szimfonikus Zenekar 2023-as újévköszöntő koncertje, melyet a Nagy Imre Általános és Alapfokú Művészeti Iskola sportcsarnokában tartottak. A nyolcadik alkalommal megrendezett ünnepi koncerten Antal Mátyás Liszt Ferenc és Bartók-Pásztory-díjas fuvolaművész és karmester vezényelt. Köszöntő beszédet mondott Borbély Lénárd polgármester.

Összefoglalta a városvezetés elmúlt évét. Kitért a kontinensen dúló orosz-ukrán háborúra, melynek következtében az összefogást követően beregszászi segélyküldeményeket állítottak össze. Csepel önkormányzata nyolcmillió forinttal támogatta a Beregszászon élő kárpátaljai magyarokat, valamint magánszemélyek nyolcszázötvenezer forintot adtak össze, többen közülük a csepeli képviselő-testület tagjai. A háború okozta energiaválság miatt a csepeli családok és idősek anyagi terhei enyhítésére húsz százalékkal megemelték a segélyezési jövedelemhatárokat.

 

Az önkormányzati lakásvásárlóknak bevezették a hat százalékos kamatstoppot. A tervezett projekteket sikeresen megtartották. Ezek között szerepelt az iskolakezdési támogatás az első osztályosoknak, a krumpli, alma, hagymaosztás, fenyőfaosztás és az ételosztás.

 

Az elmúlt évben a fejlesztésekre és közösségépítésekre is hangsúlyt fektettek. A közbiztonság területén közel 99 millió forinttal támogatták a csepeli rendőrséget.

 

A programok sem álltak le. Megrendezték a disznótort, a majálist, a gyermeknapot, a Múzeumok éjszakáját, Csepel Napját, az államalapítás ünnepét, a fogyatékosok világnapját, a Hungarikum Fesztivált, Márton-napot a nyugdíjas és családi hajókirándulásokat, a Csepeli Filharmonikusok koncertjeit, valamint az óévbúcsúztató koncertet is.

 

A polgármester bejelentette: a Csepeli Jégpark február 12-ig lesz nyitva. Kiemelte még a közösségi élet fellendítését, hisz sikerült Csepelre hozni a Barba Negra-t.

 

Az elmúlt évben elkezdődött a Királyerdei Művelődési Ház energetikai felújítása is. Kormánytámogatással fejlesztették az egészségügyet. Korszerűsítették a betegirányító rendszert, a fogászati alapellátást megújították, a rendelőket felújították, kialakították az egynapos sebészetet is.

 

A közlekedésben az aszfaltos utak megépítésére is hangsúlyt fektettek, továbbá számos utca burkolását tervezik.

 

A sport területén eredményesnek értékelte, hogy a CSUSE élőfüves sportpályát kaphatott. Évösszegzőjében beszámolt arról is, hogy elindították az ifjúsági tábor felújítását, a cserkészházat a tűzeset követően megújították, valamint a Görgey parkot sikerült Wittner Mária Parknak elnevezniük. Megújultak a játszóterek is, sikeresek az ingyenes nyári gyermektáborok. A Csepeli Zöld Sziget program keretében elindították a „Fogadj örökbe egy fát” új programot.

 

A Gyermek Sziget Program keretében folytatódtak az oktatási intézmények felújítása, idén az Eötvös József Általános Iskola felújítását tervezik.

 

A 2023-as tervek között szerepel még az Országos Bringapark Program keretében egy Pumptrack pálya építése a Daru-dombon.

 

A polgármester örömmel szólt arról, hogy a gazdasági nehézségek ellenére nem kellett bezárni egyetlen óvodát és bölcsődét sem a kerületben.

 

Megköszönte az újévköszöntő koncert szervezését dr. Szentkirályi Aladár Miklósnak, aki rendületlenül hosszú évek óta pártfogolja Csepeli Szimfonikus Zenekar kulturális munkásságát.

 

A teltházas ünnepi eseményen felcsendültek Haydn, Pachelbel, Weiner, Csajkovszkij és Strauss művei. A koncertmester Suszter Andrea volt, szólistaként közreműködött Kiss-Domonkos Judit csellóművésznő.

 

Antal Zsuzsa

Utoljára frissítve: 2023. január 30. hétfő, 08:48