A holokauszt csepeli áldozataira emlékeztek

Kategória: Események 2023. január 28. szombat, 19:45

holokausztcsepeli2023

„Nem felejtünk…” - ez a felirat emlékeztet a Nefelejcs utcai izraelita temető névtábláján a holokauszt áldozataira.

A nemzetközi emléknap alkalmából a Budapesti Zsidó Hitközség Dél-Pesti Körzetének tagjai és a csepeli városvezetők Totha Péter Joel főrabbival közösen emlékeztek a csepeli áldozatokra január 27-én.

 

A megjelenteket a hitközség képviseletében Kerényiné Rippner Zsuzsa elnök köszöntötte. A liturgiát Totha Péter Joel főrabbi és Sáfrány Dávid kántor vezette.

 

E szomorú napon a főrabbi felidézte a gyilkos fajelmélet, a gerjesztett gyűlölet okozta népirtást, amely a magyar zsidóság nagy többségének nemcsak szellemi, hanem fizikai elpusztítását eredményezte. Milliók pusztultak el a pokoli helyen, az auschwitz-birkenaui munkatáborban. A gettók és a haláltáborok azt bizonyítják, hogy semmilyen erkölcsi vagy vallási, politikai értékrend sem akadályozza meg az emberi gonoszság pusztítását – hangsúlyozta beszédében.

 

„Nap mint nap szembenézünk a szomorú valósággal, mert a zsinagógáinkból hiányoznak azok, akik taníthattak volna bennünket, akik átadhatták volna azt a hitet és hagyományt, amit mi nem kaptunk meg. Az irgalmas mindenható mennyei Atyánk adjon számukra védelmező menedéket szárnyai rejtekében, lelküket őrizze meg örökké és az emlékezés legyen osztályrészük. Nyugodjanak békében” – zárta emlékezését a főrabbi.

 

Az emlékhelynél mécseseket és köveket helyeztek el a csepeli önkormányzat képviseletében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, valamint az emlékezők.

 

Utoljára frissítve: 2023. január 28. szombat, 20:05