Múzeumok Éjszakája Csepelen

Kategória: Események 2022. június 27. hétfő, 08:25

Nevtelen

Csepelen idén is két helyszínen várták a Múzeumok Éjszakája iránt érdeklődőket. A Királyerdei Művelődési Ház és az Összetartozás Háza – Trianon Emlékkiállítás programjai minden korosztály számára változatos programokat kínáltak.

Idén már második alkalommal kapcsolódott be az Összetartozás Háza – Trianon Emlékkiállítás a Múzeumok Éjszakája nevű országos kulturális rendezvénysorozatba. A tárlatvezetés mellett változatos színpadi programokkal várták a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt. A Kokányok Táncegyüttes néptáncbemutatója után a Magyar Szablyavívó Iskola oktatói tartottak zenés bemutatót, amelynek végén az érdeklődők kipróbálhatták a szablyavívás technikáját is. Bár a programot a zivatar félbeszakította, az épületen belül zavartalanul folytatódott a szablyavívás fortélyainak elsajátítása. Szabó Csaba László, a Budapesti Magyar Szablyavívó Iskola vezető vívómestere nagy átéléssel mesélt a szablyavívás történetéről és nyújtott betekintést a támadó és védő mozdulatokról.
– Kevesen tudják, hogy a magyar kardvívást Borsody Lászlónak köszönhetjük, aki egyszerűsítette a magyar katonai szablyavívást, és létrehozott egy új, gyors lábmunkára épülő technikát, amely ma a világon a legtöbb olimpiai és világbajnoki érmes helyezést hozta vívóinknak. A 11 éve alakult Magyar Szablyavívó Iskola célja, hogy a fiatalokkal megismertessük a katonai szablyavívást, amelynek egykor az országunkat köszönhettük – mondta a Hírmondónak Szabó Csaba László.
Ezután Stanczik Edina írónő tartott könyvbemutatót, aki írói pályája előtt kulturális portálokon kezdett el publikálni. A „Közelstávol-Észak-indiai útinapló” című könyve 2012-ben jelent meg, ezt követte egy interjúkötet Székely Istvánnal, aki a híres keletkutató Baktay Ervin még élő rokona. A trianoni centenárium emlékére írta harmadik könyvét, a Feszegetem a határainkat - Trianon száz éves hullámai.
– Sok Trianonnal kapcsolatos mű született, amely őseink visszaemlékezéseiről szól. Én inkább azt szerettem volna megmutatni, milyen hatásai vannak Trianonnak a mi életünkre. Sokan nem gondolnák, mennyire átszövik a határon innen és túl élők mindennapjait a száz évvel ezelőtti történések – mondta kérdésünkre a mű szerzője. Ezt követően a Csepeli Öregtáncos Együttes tartott néptáncbemutatót, majd a humoré volt a főszerep. A Dumaszínházból ismert Felméri Péter erdélyi magyar humorista szórakoztatta a közönséget, végül a Dirty Slippers zenekar élő koncertje az estét.
A színpadi műsorok mellett Trianon-totóval, Trianon felfedező-játékkal, és kézműves foglalkozásokkal, mint például a délvidéki csigatésztakészítés, is készültek a szervezők.

A Királyerdei Művelődési Ház már nyolcadik alkalommal rendezte meg a Múzeumok Éjszakáját. A színpadi programok elsősorban a szórakozás jegyében kínáltak színvonalas élményeket. Fellépett a Derű Táncformáció és a Dance Expressz, majd egy mesejátékot láthattunk a SZÖSZ Színház előadásában. Az Island Rock Csepel bemutatója után musicalekből és filmslágerekből összeállított zenés műsor következett, majd a MikiNiki és a Csinibabák lépett fel átdolgozott retro és rock and roll slágereivel.
A Csepelii Helytörténeti Gyűjtemény kiállításán a Gloria Victis - 1956 emlékezete a világban című tárlatot lehetett megtekinteni. A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület kiállítása bemutatta, hogyan emlékeznek világszerte az 1956-os forradalom és szabadságharcra, milyen köztéri szobrok, emléktáblák, utcanevek találhatóak Európában, Dél-Amerikában, Ausztráliában. A gyerekeknek felejthetetlen élményt nyújtott az állatsimogató, a pónilovaglás vagy a minigolf-pályák és természetesen idén sem maradhatott el a közös szalonnasütés és a tűzzsonglőr-show, amelyek a csepeli Múzemok Éjszakája legnépszerűbb programjainak számítanak.
A művelődni vágyók az 1956-os Csepeli Büszkeségpont tárlatát is felkereshették.

Az eseményen készült képeket IDE kattintva tekinthetik meg.

Utoljára frissítve: 2022. június 27. hétfő, 08:55