Koszorúzások a Béke téri Trianon Emlékműnél Kiemelt

Kategória: Események 2022. június 05. vasárnap, 21:51

DSC07328Százkét évvel ezelőtt írták alá a trianoni békediktátumot, aminek következtében Magyarország elveszítette területének kétharmadát. Az Országgyűlés 2010-ben fogadta el azt a törvényt, amely június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Ezen a napon országszerte megemlékezéseket tartanak. Csepelen a Béke téri Trianon Emlékműnél helyeztek el koszorút Csepel elöljárói, a pártok, egyházi és civil szervezetek képviselői, valamint magánszemélyek. Emlékező beszédet mondott Borbély Lénárd polgármester.

Egyebek közt arról beszélt, hogy „a trianoni békediktátum aláírása nekünk, magyaroknak elsősorban gyásznap. (…) Vajon lehet-e ünnepelni? A válasz az, hogy igen. Méltósággal ünnepelhetjük azt, hogy a megpróbáltatások és áldozatok hosszú korszaka után mégsem győzedelmeskedtek a nemzetellenes erők. Ma Magyarországon többségben vannak azok, akik felfedezték, hogy a magyarságot nem az önkényesen meghúzott politikai határok jelentik. Azt ünnepelhetjük, hogy ma Magyarországon többségben vannak azok, akik fontosnak tartják magyarságukat. És bízom benne, hogy Csepelen is többségbe kerültünk ezzel a gondolkodással.”

A továbbiakban szólt arról, hogy Magyarország egyre erősebb, amióta felismerte a nemzet és a nemzeti összetartozás erejét. Mi magyarok felismertük, hogy csak magunkra és egymásra számíthatunk. Az elmúlt években nagy sorskérdésekben a magyarok mindig összezártak.

A polgármester így folytatta: „Mindenkinek el kell végeznie a feladatát a saját helyén. Nekünk, Csepelen, a felnövekvő generáció nevelésében és a számukra történő értékmegőrzésben van kulcsfontosságú szerepünk. Abban, hogy továbbadjuk nekik a reményt a magyarság egységének megőrzésében. Ezért is döntöttünk úgy és nyitottunk egyedülálló módon, saját erőből állandó trianoni emlékkiállítást, amelyet az Összetartozás Házának neveztünk el. Éppen ezért támogatjuk egy évtizede a határon túli magyarlakta területek megismerését célzó programot az iskolásoknak, ezért segítjük a partiumi és székelyföldi testvérvárosaink életben maradását és fejlődését. Ezért ajándékoztunk Arany János szülővárosának évekkel ezelőtt egy tematikus Toldi játszóparkot, ezzel is jelezve, hogy otthon vagyunk. És ezért is veszünk részt Nagyszalonta történelmi főterének megújításában, ahol egy keresztyén jelképpel, Noé bárkájának installációjával jelezzük, hogy nem csak felelősséget vállalunk a külhoni magyarokért, de hagyományos vallási kultúránk is kulcsfontosságú a megmaradásunkban. Az idén 6. alkalommal megrendezésre kerülő Székely-Magyar Utánpótlás Labdarúgó Torna megszervezésével pedig a sporton keresztül is szeretnénk összekapcsolni és építeni a jövő nemzedékét.

Arra pedig külön büszke vagyok, hogy olyan kerületnek lehetek a polgármestere immár nyolc éve, ahol a kerületi lakosok, cégek és civil szervezetek, valamint az önkormányzatunk összefogásának köszönhetően már nem először tudtunk több tonna adománnyal segíteni a háború sújtotta szomszéd országnak, a kárpátaljai magyarságnak és velük együtt az ukrán nemzetnek. Ezúton is szeretném Beregszász polgármesterének, Babják Zoltán polgármester úrnak a köszönetét és háláját tolmácsolni a csepelieknek. Beregszász Budapest testvérvárosa, és pontosan tudják, hogy ránk, csepeliekre, továbbra is számíthatnak. Arra kérek mindenkit, hogy az adománygyűjtést folytassuk és továbbra is segítsünk” – mondta Borbély Lénárd.

Ezt követően Rozsnyói Roland, a Trianon emlékezet pályázati verseny vers- és prózamondó kategóriájának különdíjasa szavalt egy verset.

Végül koszorút helyezett el az emlékműnél a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd, valamint Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek; a Történelmi Egyházak Lelkészi Köre, a Fidesz-KDNP, a Lehet Más a Politika képviselői és Kovács Dávid Attila független képviselő. Őket követte a Csepeli Ukrán Önkormányzat, a Csepeliek a Csepeliekért Egyesület, a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület tagjainak, valamint a kerületi szervezetek és magánszemélyek koszorúzása.

cs. a.