Nyomtatás

Tűzoltónapi bemutató gyerekeknek

Kategória: Események 2022. május 30. hétfő, 08:40

284968542 453877136746421 1197772670058564222 nTöbb száz gyerek és az őket kísérő felnőtt látogatott el a csepeli tűzoltóság Katona József utcai laktanyájába május 29-én, ahol a tűzoltók megtartották a hagyományos gyermeknapot. Az elmúlt két évben ez elmaradt a járvány miatt, éppen ezért most a szokásosnál is nagyobb volt az érdeklődés. Az érkezőket öt turnusban, óránként engedték be a laktanyába. A vendégeket Pistai Ferenc tűzoltó őrnagy, a csepeli tűzoltóság megbízott parancsnoka fogadta.

Kezdjük mindjárt a legizgalmasabb résszel! Bejelentés érkezett a laktanyába, hogy egy házban lángok csaptak fel, s a tűzoltóknak azonnal a helyszínre kell sietniük. Hangosbemondó jelezte a riasztást, mire a lánglovagok egy csövön csúsztak le az emeletről az indulásra kész földszinti gépjárművekhez. Másodpercek alatt öltötték magukra a védőfelszerelést, és pattantak be a kocsikba. Felgyulladtak a megkülönböztető jelzésre szolgáló kék lámpák és megszólaltak a szirénák. A laktanya kapuját közben már automatikusan kinyitották. És robogtak a tűzoltók életet menteni, tüzet oltani. Mindez természetesen bemutató riasztás volt, de a valóságban is így indulnak el a katasztrófavédők. „A riasztástól számított két percen belül megtörténik a járművekkel való kiállás” – magyarázta Pistai Ferenc.

 

A Mercedes típusú tűzoltóautó négy köbméter vizet és négyszáz liter habanyagot szállít, amelyet bevetéskor keverve használnak fel. Ez elegendő egy átlagos tűz megfékezésére. A kocsi jól felszerelt, egyebek közt éjjeli világításra alkalmas fényárboccal is rendelkezik. A gyerekek önfeledten másztak fel a járművekre, ültek be a vezetőülésbe. Mindenki mindent végigtapogatott, és záporoztak a kérdések, hogy mi mire való. Itt egy fecskendő, ott egy csizma, amott kötelek lógnak a helyükön, és nem hiányozhatnak a légzőkészülékek sem. Egy átlagos védőfelszerelés legalább ötven kilót nyom. Ebben az öltözékben mentenek életeket, rohannak a tűzön át. Sisak, kámzsa, védőkabát, védőnadrág, csizma, kesztyű, légzőkészülék, bontóbalta, kötelek – íme, az alapfelszerelés.

 

A gyerekek felpróbálták a sisakokat kámzsástul, miközben a szülők szaporán fényképezték és filmezték őket.

 

A hétköznapokban szinte nincsen olyan nap, hogy ne riasztanák a csepeli katasztrófavédőket. Mennek tüzet oltani, de ott vannak a balesetek helyszínein, katasztrófák elhárításain, vízből mentések esetén, veszélyes fák kivágásánál és még akkor is, amikor túlsúlyos beteget kell elszállítani egy házból.

 

Cs. A.