Nyomtatás

Német nemzetiségi jubileumi táncgála a Csepeli Munkásotthonban

Kategória: Események 2021. november 14. vasárnap, 08:15

TBE 3164Nagysikerű jubileumi gálaműsorral léptek fel a 25 éves Csepeli Német Nemzetiségi Táncegyüttes táncosai és a 30 éves Lustige Musikanten zenekar tagjai a Csepeli Munkásotthonban november 13-án. A Csepeli Német Önkormányzat szervezésében és a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesületének támogatásával rendezett táncestet a fővédnök, Borbély Lénárd polgármester nyitotta meg.

 

A városvezető gratulált a jubiláló táncegyüttesnek és a zenekarnak elmúlt évtizedekben folytatott munkájukért, a hagyományok ápolásáért. A jeles évfordulók alkalmából díszoklevelet adott át Lászlóné Balázsovits Magdolnának, a Csepeli Német Önkormányzat elnökének és Kaltenecker Gábornak, a Lustige Musikanten zenekar vezetőjének.

 

A vendégeket Lászlóné Balázsovits Magdolna, a Csepeli Német Önkormányzat elnöke köszöntötte. Felidézte, hogy a Csepeli Munkásotthonban kezdték pályafutásukat, amikor 1993 szeptemberében megalakult táncegyüttesük. „Egy művészi tornacsoportból indultunk el, húsz lánnyal és egy fiúval. A gyerekek hagyományos német nemzetiségi gyermektáncokat tanultak. Az ifjúsági csoportban például vannak olyanok, akik húsz éve itt kezdtek táncolni. Számos helyen megfordultunk a világban. Több mint húsz alkalommal vettünk részt külföldi fesztiválokon Törökországtól kezdve Szlovénián át Görögországig eljutottunk. Jártunk Franciaországban, Spanyolországban, Németországban, Lengyelországban, Macedóniában, Portugáliában, Horvátországban, valamint Erdélyben többször is felléptünk. Különösen emlékezetes marad számunkra az isztambuli gyermekfesztivál és az olaszországi Montecatiniban való szereplésünk is. Itthon a kerületben örömmel találkoztunk újra a közönséggel a VII. Csepeli Sörfesztiválon. Jelenleg a IX. Szent Erzsébet Jótékonysági Bálra palotással készülünk” – mondta el lapunknak az elnök.

 

A táncegyüttes szinte minden fellépésének kísérője a 30 éves Lustige Musikanten zenekar. Hozzájuk hasonlóan ők is a kilencvenes évek elején alakultak. Pontosabban az 1992 februárjában megrendezett első Csepeli Sváb Bálon született meg a zenekar ötletének gondolata. Még abban az évben december 12-én fel is léptek a Dunaharaszti Művelődési Házban. „Budapesten mi voltunk az egyetlen zenekar, amelyik ilyen jellegű zenét játszott. Három fővel alakultunk, majd a legelső fellépésünkön már heten játszottunk. Hermann Antal harmonikatanárom komoly kotta anyaggal és szakmai segítséggel látott el. Nagyon lelkesek voltunk. A magyarországi hagyományos német népzenének a népszerűsítésével indultunk, később már játszottunk kisoperettet, majd külföldi standard számokkal is bővült repertoárunk. Hazánkban számos esküvőre meghívást kapunk. Zenekarunk életében örömteli emlékezetes pillanatok helyszíne marad Cegléd, ahol az ifjú párnak csak polkát és keringőt játszhattunk. Ugyancsak kihívást jelentett, amikor a ráckevei kastélyban rendezett esküvőn sokféle nemzetnek kellett muzsikálnunk. Minden tőlünk telhetőt megtettünk, főleg a közönség igényeinek megfelelően választjuk számainkat” – tette hozzá Kaltenecker Gábor zenekarvezető.

 

A teltházas színházteremben a programot hagyományosan a Csepeli Német Nemzetiségi Gyermek Táncegyüttes nyitotta meg. Őket követték az ifjúsági fellépők. Többek között polkát, keringőt, mazurkát, landlert, marsot, valamint vonulós, lendületes táncokat mutattak be.

 

A Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium táncprodukcióját is dicsérő taps kísérte. A Sori-Oldi Táncosok Baráti Köre Manninger Miklós koreográfiáját vitte színre. Végül a Dunarasztiból érkező Lustige Schwaben Táncegyüttes nagyszerű táncbemutatóval lépett fel.

A jubileumi táncgála csúcspontját az elegáns frakkban és pompás báli ruhában előadott szalontáncos keringő zárta.

 

TBE_3038.jpg TBE_3039.jpg TBE_3041.jpg

TBE_3052.jpg TBE_3056.jpg TBE_3063.jpg

TBE_3065.jpg TBE_3068.jpg TBE_3070.jpg

TBE_3095.jpg TBE_3101.jpg TBE_3144.jpg

TBE_3151.jpg TBE_3156.jpg TBE_3164.jpg

TBE_3186.jpg TBE_3220.jpg TBE_3227.jpg