Márton-napi vigasságok: sikerrel zárult a családi program

Kategória: Események 2021. november 14. vasárnap, 07:36

TBE 3004„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás. Márton napja a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű falatozás, vigasság még megengedett. A Radnóti Miklós Művelődési Ház tizedik alkalommal rendezte meg hagyományos Márton-napi családi programját, ahol színpadi produkciók, népi játszóház, állatbemutató és kézműves vásár is várta az érdeklődőket.

 

Liba szépségverseny, előadások, gyermekfoglalkozások

 

A borongós, esős idő ellenére sokan látogattak ki az idei Márton-napi vigasságokra. A művelődési ház előtt felállított színpadon zenés-táncos produkciók váltották egymást. Fellépett többek között: a Csepeli Mosolygó Dalkör, a Kis Csepel és a Csepp Csepel Táncegyüttes, a Csep’Jazz Dance és a Bara-zenekar is.

 

A gyerekek lámpást készíthettek, kipróbálhatták a mézeskalács díszítést, színezhettek. Az intézmény előtt állatbemutatót és liba szépségversenyt is tartottak. A Klíma kuckó sátrában toboz, némi zsír és magvak segítségével madáreleség készült, de a látogatók kitölthették a Márton-napi totót is. Kora délután a lángosevő és kukoricamorzsoló verseny indulói mérhették össze ügyességüket és gyorsaságukat.

 

Libaételek, időjóslás

 

Márton napján rendszeresek voltak a lakomák, bálok és a vásárok. Ma is sok helyen tartanak táncos mulatságokat, az asztalról nem hiányozhatnak ilyenkor a libafogások és az újbor. A rendezvényen is többféle libaétel közül válogathattak a látogatók. Volt ludaskása, libasült párolt káposztával, libatepertő és libazsíros kenyér is, de forralt bort is kínáltak a résztvevőknek.  Ilyenkor Márton „poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani, hogy a jó nedűből kortyolók minél erősebbek, egészségesebbek legyenek. Időjárással kapcsolatos jóslások is kötődnek ehhez a naphoz. Ha Márton napján havazott, azt mondták: „Eljött Márton szürke lovon. Ha Márton fehér lovon jön, enyhe, ha barnán, kemény tél várható.” Sokfelé azt tartják, hogy a Márton napi idő a márciusi időt mutatja. Amikor havas, hidegek jártak e napokban, enyhébb télre számítottak: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”

 

A családi rendezvényt ezúttal is a lampionos felvonulás zárta, mely a hagyomány szerint Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.

Az eseményről készült rengeteg fotó itt.