Vetélkedőt rendeztek az Összetartozás Háza - Trianon emlékkiállítás termeiben

Kategória: Események 2021. november 12. péntek, 13:16

DSC012052021. november 11-én az Összetartozás Háza-Trianon emlékkiállítás termeiben nagy volt a nyüzsgés. A kerületi történelem vetélkedő résztvevői mérték össze tudásukat a Trianon emlékezete címmel meghirdetett versenyen.

„Egy hosszabb ideje futó projekt egyik eleme ez a verseny, amit eredetileg a 100 évfordulón szerettünk volna megvalósítani, de a világjárvány közbeszólt” – tudtuk meg Horváthné Csikós Ilonától, a program lebonyolításáért felelős vezetőtől. A köznevelés eredményességért Csepelen elnevezésű VEKOP pályázat keretében megrendezésre kerülő műveltségi vetélkedők része volt a történelem kategória.

Maga a témakör nagyon sokrétű, a korszak feldolgozását ismeretterjesztő történelmi előadássorozat segítette. A helytörténeti tudásanyag bővítésére az Egy szelet Csepel című könyvet javasolták, valamint az új kiállítóhely tárlatvezetéssel egybekötött megtekintése szintén számos információval gazdagította a diákokat.

„Nyár elején, amikor a kiállítóhely megnyitott, már egyeztettünk a szaktanárokkal a vetélkedő lebonyolításával kapcsolatban. A mai nap aktualitása: 1918-ban ezen a napon írták alá az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezményt.” – tájékoztatott Bondor-Varga Ildikó, a rendezvény háziasszonya.

A verseny tisztaságára három tagú zsűri felügyelt, a tanulók elcsatolt területeken lévő városok nevét viselve versenyeztek. A kiállítótér termeit végigjárva különböző helyszíneken kellett a háromfős csapatoknak kitölteniük a feladatlapot. A klasszikus fogalommagyarázat, történelmi totó mellett a helyhez kapcsolódó „vitrin vadászat” és képkirakó színesítette a feladványok sorát.

Arad, Kolozsvár és Szabadka csapata nehéz feladat elé állította zsűrit. A nagyon szoros pontszámok miatt végül villámkérdésekkel sikerült kialakítani a dobogós helyezések végső sorrendjét.

Helyezések:

I. Széchenyi István Általános Iskola és Kéttannyelvű Általános Iskola
csapat tagjai: Olter Kíra, Jánosi Zalán, Juhász Milán
felkészítő tanár: Halla Ilona

II. Katona József Általános Iskola

III. Arany János Általános Iskola