Rejtett képességek

Kategória: Események 2021. november 03. szerda, 14:17

TBE 1509A Rákóczi Kert – Családok Parkja élményfestő programjain az is átélheti az alkotás örömét, aki azt gondolja magáról, hogy a festés terén semmilyen tehetséggel nem rendelkezik. Sőt az élmény akkor a leghatásosabb, ha úgy érkezünk, hogy még gyerekkorunkban is idegenkedtünk az ecsettől és a vászontól.

A felújított Rákóczi Kertben tartott első élményfestésen még alig néhányan vettek részt. A létszám az idő elteltével folyamatosan bővült, a program egyre népszerűbb lett, és ma már harmincan látogatják. A jelentkezők egy képzett instruktor segítségével lépésről lépésre megfestenek egy előrerajzolt képet, amelyet haza is vihetnek. A festéshez szükséges eszközöket – festőállvány, vászon, akrilfestékek, ecsetek – mind megkapják, a résztvevőknek csak az alkotókedvüket kell magukkal vinniük. Az élményfestéseket havonta egyszer, péntekenként tartják. A részvétel a csepelieknek 4500, egyéb lakosoknak 8000 forintba kerül. A kedvezményes ár az önkormányzat támogatásának köszönhető.

 

Családias hangulat

 

„Nem szükséges művészi előképzettség vagy különösebb kézügyesség sem. Sőt kifejezetten azoknak ajánljuk a részvételt, akik eddig nem festettek, és úgy érzik, soha nem is tudnának egy képet megfesteni” – mondja Zubor Mónika, a Rákóczi Kert vezetője, miközben mutatja a falon díszelgő festményeket, amelyeket – ahogy ő fogalmaz – „a mi kis művészeink” festettek. Az élményfestés a járvány ideje alatt sem szünetelt: a jelentkezőknek házhoz vitték az eszközöket, az instruálás pedig online történt, amihez a technikai hátteret az önkormányzat biztosította. Sok a visszajáró vendég, és minden alkalommal csatlakoznak új látogatók is. Uicz-Juhász Vivien már a kezdetektől rendszeres látogatója ezeknek a programoknak. Most édesanyjával érkezett, aki már másodjára van itt, ő pedig elhívta a barátnőjét, akinek ez az első alkalom. „Mivel korábban soha nem festettem, ezért amikor elkészült életem első festménye, az katarzisszerű élmény volt” – fogalmaz Viven.

 

Többnyire családtagok, barátok érkeznek együtt, de sokan jönnek egyedül is, akiknek viszont egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy társaság nélkül maradnak. A szervezők egyik fő célja, hogy mindenki közösségi élménnyel gazdagodjon, maradéktalanul megvalósul. A foglalkozások közvetlen, családias légkörben telnek, az alkotói közösség pedig annyira befogadó, hogy kis idő elteltével már az sem érzi magát feszélyezve, aki most van itt először.

 

Milyen festőnek lenni?

 

Ottjártunkkor a résztvevőknek egy Buddha-arcot kellett megfesteniük. A foglalkozást vezető Mincsikné Urbán Brigitta lelkesen és nagy odaadással instruál mindenkit a helyes ecsetkezeléről: hogyan fessünk az ecset élével és lapjával vagy hogyan dolgozzuk össze a különböző színeket. Kérdésünkre elmondja, a feladat nehézségét most az adja, hogy az arcon mindössze három színnel – fehér, fekete, szürke – kell kialakítani a fény és árnyék kontrasztját. A vendégekkel való beszélgetések is megerősítenek minket abban, hogy művészi jártasság nélkül is bárki átérezheti, milyen festőnek lenni és sikerélménnyel gazdagodni egy olyan területen, amelyet korábban nagyon távolinak gondoltunk magunktól. Simon Judit büszkén mutatja az eddigi festményeiről készített fotókat, amelyek képzőművészeti tehetségéről árulkodnak, pedig állítja, korábban soha nem festett és nem is gondolta volna, hogy a kreativitását valaha a festészetben is ki tudja élni. Mikus Gabriella, aki szintén részt vett már több foglalkozáson, azt emeli ki, hogy korábban semmilyen kapcsolata nem volt a festéssel, itt azonban olyan alkotások kerülnek ki a keze alól, hogy ő maga is meglepődik, mire képes, ezért „avatatlan kezeknek” is nyugodtan ajánlja ezt a programot. Tóth Orsolya is visszatérő vendég, aki nemcsak a Rákóczi Kertbe szokott élményfestésekre járni, így van összehasonlítási alapja. Mint mondja, több budapesti stúdió élményfestő programját kipróbálta már, de sehol nem érezte olyan jól magát alkotás közben, mint itt.

 

Az élményfestést mindenkinek ajánljuk, aki kreatív kikapcsolódásra vágyik. Az emlék nemcsak akkor lesz maradandó, ha az elkészült festményt a saját otthonunkban akasztjuk ki, hanem akkor is, ha mást akarunk meglepni vele.