Furfangos mesék, közös játékok

Kategória: Események 2021. október 06. szerda, 14:19

mese

A magyar népmese napja alkalmából – melyet Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án tartanak – szerveztek családi programot az Összetartozás Házában, ahol megannyi gyerek merült el a népmesék varázslatos világában.

Az aranyszőrű bárány mesejátékot Gerencsér Valéria adta elő a kicsiknek, néhányan még aktív szereplőjévé is váltak az izgalmas történetnek. A filmvetítés iránt érdeklődők Ung-vidéki meséket és mondákat, valamint a Ludasi Népmesemondó Műhely meséit tekinthették meg. A határon túli népmesei kincseket gyermek mesemondók adták elő ízes tájszólással. Akinek kedve tartotta, próbára tehette tudását a népmesekvízen: a helyes megfejtőket mézeskaláccsal jutalmazták. A nap folyamán Vida Ferenc és Szendrey-Marót Ervin népzenészek népzenét, népi körjátékokat s a népi hangszerek kipróbálási lehetőségét biztosították a látogatóknak. A hangszerbemutatón előkerült a dob, a koboz, a citera és a tilinkó. Különleges színfoltja volt a rendezvénynek a közös levél írása a Benedek Elek Emlékházba, a székelyföldi Kisbaconba.

„Látogatóink jókívánságait, üzeneteit egy közös levélben, postai úton küldjük el Csepelről a Kisbaconban született mesemondó emlékházába, melyet az író egyik dédunokája, Bíró Enikő vezet” – mondta Bondor-Varga Ildikó intézményvezető.

AZS