Tisztelet a hősöknek

Kategória: Események 2021. október 06. szerda, 14:18

TBE 0811Emlékműsorral és koszorúzással emlékezett Csepel Önkormányzata az 1848–49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanúira. A városvezetők és az emlékezők október 6-án az Aradi vértanúk útja és a Szentmiklósi út kereszteződésénél álló emléktáblánál koszorúkkal és mécsesek elhelyezésével rótták le tiszteletüket.

Magyarországon 2001 óta nemzeti gyásznap október 6-a, amikor az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégezték a 13 hős vértanút, illetve ugyanekkor Pesten gróf Batthyány Lajost, Magyarország első független, felelős kormányának vezetőjét is megölték.

 

A csepeli emlékezésen az elhunyt hősök tiszteletére adtak műsort ifjú színészek.

 

Az emléktáblánál koszorút helyezett el az önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, valamint dr. Szeles Gábor jegyző. Ezt követően a Magyar Országgyűlés, a Demokratikus Koalíció, a Fidesz-KDNP, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt nevében koszorúztak.

 

Az emlékműnél koszorúztak még független képviselőként Kovács Dávid Attila, a Csepeliek a Csepeliekért Egyesület, a Csepeli Örmény Önkormányzat, a Történelmi Egyházak Csepeli Lelkészi Köre, a Vitézi Rend képviselői, valamint a kerületi szervezetek, egyesületek küldöttei.