Megjelent Wittner Mária Hagyaték című verseskötete

Kategória: Események 2021. október 05. kedd, 09:08

TBE 0620Wittner Mária Hagyaték című verseskötetét ajánlották az olvasók figyelmébe a Szabó Magda Közösségi Térben október 4-én. A csepeli önkormányzat szervezésében rendezett könyvbemutatón a szerzővel Simon András grafikusművész, a kötet illusztrátora beszélgetett. A versalkotót, ’56 hősét, Csepel díszpolgárát Borbély Lénárd polgármester köszöntötte.

 

A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent könyv negyven verset tartalmaz. A szerző emlékeiből merít és visszatekint életének tragikus és nehéz időszakaira. Ahogy a grafikus beszédében fogalmazott: fájdalmas szembesülés a költő lelkével, abban feltoluló szomorú emlékekkel az átélt börtönévekről. Az emlékezés keserű hullámai állandóan felkorbácsolódnak, amelyekről a költemények tanúskodnak.

 

Mária halálraítéltként megélte társai elvesztését. Kötetében megemlékezik róluk, a halálraítélt zárkatársakról. „Életben maradni volt a legnehezebb úgy, hogy halálraítéltként megéltem társaim elvesztését” – tárta fel emlékeit az olvasóközönség előtt.

 

A szerző szerint egyfajta kötelessége sorstársairól hagyatékot hagyni az utókornak. Ebben a szellemiségben születtek versei, s az olvasás szeretete is plántálta gondolatait. „Gyermekkorom óta szeretek olvasni, kedvelem a könyveket, talán ezért is tudtam átélni Kalocsát. Ha jó gondolatot találtam, akkor mindig feljegyeztem. Gimnáziumi éveim alatt kezdtem el verseket írni. A magyar és a történelem kedvenc tantárgyaimmá váltak. Noha nem vagyok költő, de a versek visszatükrözik egész életemet és gondolataimat. Azokat a dolgokat, érzéseket, amelyek mélyen megérintik a lelkemet, ki kell írnom magamból. A fájdalom és a szomorúság életszakaszom részei voltak. A múltat nehéz felejteni, de lelki békére leltem, a szeretet átsugárzik verseimen” – mondta el lapunknak a szerző.

 

A könyvbemutatón Wittner Mária az október 23-ai Békemenetre készített saját gondolataival hímzett vászonszalagot adott át Borbély Lénárd polgármesternek.

 

Az Országgyűlés képviseletében Németh Szilárd miniszterhelyettes is köszöntötte a versalkotót. Köszönetet mondott még dr. Udvardi Beáta intézményvezetőnek a közösségi tér megteremtéséért. A Zrínyi Kiadó Oral History mintájára készült DVD-ket adta át, amelyen Marika néni beszélgetései hallhatók. Továbbá a versalkotó nyolcvanéves születésnapjára készített parlamenti beszédét tartalmazó tablót is adományozott az intézménynek.

Utoljára frissítve: 2021. október 05. kedd, 10:32