Kutyás nap a Radnótiban

Kategória: Események 2021. október 04. hétfő, 10:50

IMG 6605Kutyás napot tartott a Radnóti Miklós Művelődési Ház október 3-án az Állatok Világnapja alkalmából. A szervezők színes programokkal, kutyás bemutatóval, előadásokkal, egészségügyi és szépségápolási tanácsokkal, ügyességi versennyel várták az állatbarátokat.

A programot a Dunakeszi ROKK Kiképző Bázis rendőrkutya bemutatója nyitotta, melyet a Kacagó Bábszínház gyermekelőadása követett. A színpadon Dr. Németh Krisztián állatorvos a klímaváltozás állatokra gyakorolt hatásáról beszélt. Többek között szót ejtett az őszi-téli parazitafertőzésekről és azok megelőzéséről, valamint kitért arra is, miért érdemes a kötelező oltásokon túl is felkeresni az állatorvost. A magyar kutyafajtákról, és a terápiás és segítőkutyák munkájáról Balázs Zsófia aranykoszorús mestertenyésztő, agilitációs és jelzőkutya kiképző tartott előadást. Röviden bemutatta a terápiás, a vakvezető, a rohamjelző és a mozgássérült-segítő kutyák munkáját. A rohamjelző kutyák epilepszia vagy cukorbetegség esetén előre jelzik a rosszullétet, roham esetén segítséget hívnak gazdájukhoz. Amennyiben a kutyáknak sikerül a rosszullétet előre jelezniük a gazda beveheti a gyógyszertét, illetve biztonságba helyezheti magát. A kutyával rendelkezők rohamai sokszor ritkulnak, azok erőssége csökken –hangsúlyozta Balázs Zsófia. Kora délután Lakatos Edina kutyakozmetikus az egészség, a szépség és a mozgás összefüggéseiről beszélt. Megtudhattuk hogyan tarthatjuk rendben a kutya szőrzetét, milyen ápolást, odafigyelést igényelnek kedvenceink, milyen módon biztosíthatjuk otthon is a megfelelő mennyiségű mozgást. A rendezvény ideje alatt a Klíma Kuckó sátraiban az állatok világnapjához kapcsolódóan sokszínű, kreatív foglalkozások várták a gyerekeket és a szülőket egyaránt.

A programot engedelmességi verseny zárta. Gyerekek és kedvenceik bemutathatták, mennyire ismerik az alapvető parancsszavakat. Az első három helyezett ajándékcsomagot, a többi résztvevő csokit kapott.

Sikerrel zárult az Állatok Világnapja a Jókutya Iskolában is

Az Állatok Világnapja alkalmából az Agenor Civil Állatvédő Egyesület és a Jókutya Iskola is egész napos programot szervezett október 3-án. Az adománygyűjtő és örökbefogadó napon több civil szervezet is képviseltette magát. „A Jókutya Iskola nyílt napján bárki betekintést nyerhetett a csoport foglalkozásokba. Délelőtt egy mentett hattyút is visszaengedtünk a Kis-Duna-öbölbe a Tollas Barát Madármentés segítségével. A mentett kutyákkal megtartott bemutatókon pedig az érdeklődők többek között megismerkedhettek az agilityvel és a Hoopers tréninggel is - mondta Porkoláb Tamás az Agenor Civil Állatvédő Egyesület vezetője. „A látogatók a nap folyamán találkozhattak az örökbefogadásra váró állatokkal, beszélgethettek a jelenlévő civil szervezetekkel, állatvédőkkel, de Kárpáti Veronika állatos portrékból álló mini kiállítását is megtekinthették” - tette hozzá. Kiemelte: a programot hagyományteremtőnek tekintik, szeretnék minden évben megrendezni a többi civil szervezettel és a Jókutya Iskolával közösen. A rendezvény közös sétával zárult a Kis-Duna-öbölnél.