Szűrővizsgálatokkal egészségünkért

Kategória: Események 2020. szeptember 07. hétfő, 08:29

TBE 6417Bőr- és szájüregi rákszűrést végeztek a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat előtt parkoló szűrőbuszban szeptember 5-én. A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány kerületünkben kezdte meg egészségkampányát. Innen még hét helyszínre látogatnak el a szakorvosok és életmódtanácsadók, hogy felhívják a figyelmet e gyakori ráktípusok megelőzésének fontosságára.

Morovik Attila alpolgármester is a legfontosabb feladatként a megelőzést hangsúlyozta megnyitójában. Dr. Illés Krisztina orvos-igazgató szintén a prevenciót emelte ki az érdeklődőknek. Elmondta: ha időben felismerik a szakorvosok a kóros elváltozásokat, akkor nagy eséllyel gyógyíthatók a daganatos betegségek.

A 35 éves alapítvány képviseletében Vajda Márta igazgató kérdésünkre elmondta: a szájüregi rák Magyarországon vezető megbetegedési ok és vezető a halálozásban is. „Nagyon nehezen gyógyítható, ha későn veszik észre, ezért fontos, mint mindegyik ráktípusnál, hogy ideje korán felismerjék. A melanoma elsősorban a leggyakrabban az UV sugárzásnak kitett területeken, így például a fejbőr, az arc, az ajkak, a fülek, a nyak, a mellkas, a karok, a kezek és a nőknél a lábon alakulhat ki. Ha valakinél bármilyen tünetet diagnosztizálunk, akkor a területileg illetékes szakrendelésre irányítjuk. Ingyenes szűréseink sikeresek. Már hagyomány, hogy ősszel és tavasszal végezzük a szűrővizsgálatokat. Elsősorban az adott település lakosságát és a környékbelieket várjuk” – tette hozzá az igazgató.

Az egynapos szűrésen minden egészségtudatos érdeklődő hasznos rákellenes tanácsokat és értékes ajándékokat kapott.

A.Zs.