Díszpolgári címeket adtak át

Kategória: Események 2020. augusztus 20. csütörtök, 16:15

TBE 9064Átadták a díszpolgári címeket a Polgármesteri Hivatal Nagytanácstermében Tarlós István, Budapest korábbi főpolgármesterének és Hantos Jenő, nyugalmazott lelkipásztornak.

 

 

A hagyományoktól eltérően a díszpolgári címeket a járványhelyzet miatt idén nem Csepel napján, július 18-án, hanem augusztus 20-án, államalapításunk napján adta át Borbély Lénárd, Csepel polgármestere. Az önkormányzat legmagasabb elismerése annak adományozható, aki a kerület gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkotott, vagy aki életművével, kiemelkedő munkásságával szolgálta az egyetemes haladást, a kultúra, a művészet ügyét, hozzájárulva ezzel a kerület tekintélyének, jó hírnevének növeléséhez. A júliusi képviselő-testületi ülésen döntöttek arról, hogy az önkormányzat Csepel Díszpolgára címet adományoz Tarlós Istvánnak, Budapest korábbi főpolgármesterének és Hantos Jenő nyugalmazott lelkipásztornak, a Csepeli Lelkészkör létrehozójának.

Tarlós István ünnepi beszédében elmondta, gyerekkorában a Vörös Csepel elnevezés miatt negatív előítéletei voltak a városrésszel kapcsolatban, amelyek később gyökeresen megváltoztak. Felidézte, hogy 2006-ban Csepelről indult az a főpolgármesteri kampánya, amelynek során végigjárta a kerületeket. Megemlítette, hogy ekkor a legnagyobb biztatást a csepeliektől kapta. Főpolgármesterként sokat járt Csepelen, és erős érzelmi kötődés alakult ki benne a városrész iránt. Ahogy fogalmazott, Óbuda után ma már Csepelhez kötődik a legjobban. Borbély Lénárdot a kerületi polgármesterek közül a legnagyobb segítőjének nevezte, aki mindig önzetlenül támogatta főpolgármesteri munkáját.

Hantos Jenő háláját fejezte ki Istennek a csepeli közösségért, akikkel együtt létrehozhatta a Csepeli Lelkészkört, valamint azért, hogy a kerület közéletében is szolgálhatott és képviselhette a keresztyén értékrendet. Hozzátette, a városvezetés mindig mindenben támogatta munkáját. – Az érdem nem az enyém, hanem azé, akire mindvégig tekintve végzetem a szolgálatomat, Jézus Krisztusé – zárta köszöntő beszédét.

Az eseményen jelen volt Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár, Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Sára Botond, Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízott, valamint Csepel díszpolgárai közül Wittner Mária 56-os szabadságharcos, Kontúr Pál országgyűlési képviselő és Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós. A rendezvényen közreműködtek a Csepeli Szimfonikus Zenekar művészei.

 

Utoljára frissítve: 2020. szeptember 11. péntek, 08:40