Az Újrahasznosítás Világnapját tartották a hétvégén a Radnótiban

Kategória: Események 2020. március 09. hétfő, 10:38

TBE 3280Garázsvásárral, kézműves foglalkozással egybekötött rendezvényt tartottak március 7-én a Radnóti Miklós Művelődési Házban, ahol az Újrahasznosítás Napja témakörében értékes információkkal gazdagodhattak a látogatók.

A témával kapcsolatban nem árt tudni: ahogy a Föld lakossága gyarapodik, úgy növekszik az általunk megtermelt hulladék mennyisége. A hulladék legnagyobb része a kijelölt lerakókban végzi, illetve az illegális hulladéklerakás következtében sajnos rengeteg szemét kerül a folyókba, majd az óceánokba. A megnövekedett hulladék hatalmas mértékben szennyezi a környezetünket, lebomlásuk során jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz keletkezik.

A káros hatások jelentős részéért a lakosság által megtermelt hulladék a felelős, ezért rendkívül fontos, hogy az egyes háztartások csökkentsék az általuk termelt mennyiséget. A szelektív hulladékgyűjtés kiváló eszköz erre, mivel ennek köszönhetően a szelektált hulladékot anyagában tudják újrahasznosítani, tehát a hulladékból egy új terméket tudnak előállítani, ezzel pedig jelentős mennyiségű nyersanyagot takaríthatunk meg. Az újrahasznosítás során azonban szintén keletkezik szennyezés, ezért elsősorban törekedjünk a hulladék kialakulásának megelőzésére és ha lehetséges, az újrahasználatra.

A hatékony hulladékgazdálkodás és a sikeres éghajlatvédelem feltétele tulajdonképpen ugyanaz: fel kell tudnunk mérni, hogy mi az, amire valóban szükségünk van, illetve mi az, ami inkább csak a kényelmünket szolgálja. És ami a legnehezebb, az utóbbiakról le kell tudnunk mondani – legalább részben. Cserébe azzal a tudattal élhetünk: a magunk részéről mindent megtettünk annak érdekében, hogy a Földet élhető állapotban adjuk át gyermekeinknek, unokáinknak.

Utoljára frissítve: 2020. március 09. hétfő, 10:44