A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Kategória: Események 2020. február 25. kedd, 10:46

IMG 9969A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezést a csepeli önkormányzat február 25-én. A polgármesteri hivatal falán található emléktáblánál Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek és dr. Szeles Gábor jegyző mellett, az Országgyűlés, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda képviselői, valamint az LMP csepeli politikusa is elhelyezték a megemlékezés koszorúját. A kommunista utódpártok, az MSZP és a DK részéről nem volt megemlékező. 

Az Országgyűlés 2000 júniusában határozott úgy, hogy minden év február 25-én a kommunista diktatúra által igazságtalanul meghurcolt és kivégzett emberekre emlékezzen az ország.

Az emléknap Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt főtitkára előtt tiszteleg, akit 1947-ben ezen a napon tartóztatott le a szovjet hatóság köztársaság-ellenes összeesküvés koholt vádjával. A politikus Szovjetunióba hurcolása a diktatúra kiépítésének kezdeteként is felfogható, melynek során a megszállók fokozatosan felszámolták a kialakulóban lévő demokráciát.

A kommunizmus áldozatainak számát világszerte körülbelül 100 millióra becsülik.

Utoljára frissítve: 2020. február 25. kedd, 11:01