Adventi kiállítás a Szabó Magda Közösségi Térben

Kategória: Események 2019. december 04. szerda, 10:23

DSC 0832Eljött a remény Betlehembe címmel adventi kiállítás nyílt a Szabó Magda Közösségi Tér Galériájában november 29-én. A csoportos kiállításon a Jászságból elszármazott, vagy ma is ott élő, alkotó művészek mutatkoznak be. A megnyitón jelen volt Ábel Attila, és Pákozdi József alpolgármester, Czibulyáné Szonday Szilvia, Balogh Ernő és Tóth Sándor önkormányzati képviselők.

A Jász Alkotók Körének 75. jubileumi tárlatát Dr. Dobos László, a Jászok Egyesületének elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében beszélt a jászok magyarországi történetéről és tevékenységükről. Kiemelte, a jászok 1702-ig komoly kiváltságokkal rendelkeztek, ám Lipót császár eladta a jászkun területeket a német lovagrendnek, így ettől fogva törekedtek ősi jussaik visszaszerzésére. A jász öntudat az 1745-ös kiváltáson alapul. Ekkor a jász-kunok hatalmas kölcsönökből, saját erejükből váltották meg ősi szabadságukat, amely a magyar közjogban egyedülálló esemény volt. Farkas Enikő intézményvezető-helyettes megnyitójában hangsúlyozta, advent az ünnepvárás időszaka. Jó alkalom a lelki megtisztulásra, az egymásra figyelésre, a közös, nagy beszélgetésekre. Gondolatainkkal, önzetlen tetteinkkel felkészülhetünk Jézus eljövetelére, az ünnepre. E kiállítás is hozzájárul a lelki felkészülés időszakához - tette hozzá Farkas Enikő. Egyúttal gratulált a Jász Alkotók Körének több évtizedes sikeres munkájához és örömét fejezte ki, hogy a jász gyökerek ihlette képi gondolatok és az adventi ünnepkör hangulata megjelenhet a galériájában.

Ábel Attila alpolgármester köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a Jász Alkotók Köre Csepelen is bemutatkozik. A Jászsághoz való kötődéséről szólva elmondta, a nagy múltú szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban érettségizett, és egy örömteli családi esemény is Jászberényhez fűzi. A megnyitó ünnepséget a JAK irodalmi szakosztályának tagjai saját, ünnepi hangulatú költeményeik előadásával színesítették.

 

A Jász Alkotók Köréről

A Jász Alkotók Köre (JAK) 1994 végén alakult, a csoportnak ma 19 tagja van, grafikusok, festők, iparművészek, tanárok, költők, írók. Az alkotók célul tűzték ki, hogy évente több kiállítást rendeznek, hogy megismerjék egymás alkotó környezetét. A csoportos kiállításon Bobák László, Budai Szilvia, Czókoly Nikolett, Danczák István, Deli Julianna, D. Kovács Júlia, Gara Gizella, H.Bekes Viktória, Horváth Bence Tamás, Kiss Bertalan, Magyar Ari, May Mária, Molnár János, Pásztorné Győr Mária, Radics Márta, Szabari Zoltán, Terjékiné Mozsár Magdolna, Törökné Rusvai Mária, Végert Ágnes, Vozáry Viktória munkáit tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat 2020. január 16-ig, hétköznap 9:00-19:00 óráig, szombaton, 9:00-13:00 óráig várja a látogatókat.

 

 További képeket a Szabó Magda Közösségi Tér Facebook oldalán is elérhetnek, melyet ide kattintva találnak meg.
Utoljára frissítve: 2019. december 05. csütörtök, 10:12