Negyvenéves az Arany János Általános Iskola Kiemelt

Kategória: Események 2019. december 02. hétfő, 11:08

GMA 3885Fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte az Arany János Általános Iskola november 29-én. Az iskolában 1979 szeptemberében kezdődött el az oktatás, kezdetben 1200 tanuló járt ide. Első igazgatója Kratzl Béláné Angéla volt. Később Kék Iskolának nevezték el, majd 2017-ben felvette Arany János nevét. A diákokat, pedagógusokat, vendégeket Morovikné Fülöp Csilla intézményvezető köszöntötte. Borbély Lénárd polgármester az évforduló alkalmából az önkormányzat díszoklevelét nyújtotta át az iskolának.

Borbély Lénárd méltatta az iskola értékeit. A tanintézet diákjai között kiváló sportolók, atléták vannak, akik kiemelkedő eredményeket érnek el. Ez külön öröm annak fényében, hogy a napokban végleg eldőlt, a főváros is támogatja a 2023-ban esedékes budapesti atlétikai világbajnokságot. Az eseménynek Csepel szempontjából is komoly jelentősége van a várható fejlesztések miatt. Arany János nevét nem véletlenül vette fel az iskola, hiszen Csepel testvérvárosában, Nagyszalontán született a híres magyar költő. A tanintézet érdemei közé tartozik, hogy nyáron befogadta a napközis tábort.

Morovikné Fülöp Csilla felidézte az iskola történetét. A tanulók létszáma a Görgey Iskola átadásakor normalizálódott, majd amikor az megszűnt 2003-ban, annak jogutódja lett. Jelenlegi kihasználtságuk 80-90 százalék között van. Az iskola erejét a közös együttlét adja. Az elmúlt negyven évben átélték az örömöt, harcot, sikert, kudarcot, élményeket, kalandokat. Elismerés illeti a pedagógusokat, akik a változások és nehézségek ellenére hisznek a nevelés erejében, értékeket teremtenek az intézményben. Egészségünk mellett ugyanis a gyermek a legdrágább kincs. Az intézmény hidat épít a múlt és a jövő között, olyan utat, amely hitet ad a jövő generációjának. A diákok kiváló eredményeket érnek el a különféle tanulmányi versenyeken. Az aktív sportéletnek köszönhetően a sportversenyeken is jeleskednek. Negyven év alatt összesen 2579 tanuló végzett az iskolában. Ma már azoknak a gyerekei járnak ide, akik egykor ugyanebben az intézményben voltak diákok.

Tóth Endre tankerületi igazgatóhelyettes szép emlékként gondolt vissza azokra az esztendőkre, amelyeket maga is ebben az iskolában töltött. Nagyszerű tantestület és kiváló diákok jellemezték az intézményt, akárcsak most. Sok remek focista járt az iskolába. A tankerületi igazgatóhelyettes lelkes szurkolóként kísérte el az intézmény csapatát a fővárosi mérkőzésekre annak idején.

Az iskolában köszöntötték az intézmény egykori igazgatóit, pedagógusait. Ezt követően diákok szavaltak verseket, és táncoltak, énekeltek. Nagy sikert aratott a tantestület kórusa.

Morovikné Fülöp Csilla érdeklődésünkre elmondta:

„Képesítés nélküli pedagógusként kerültem az iskolába 1981-ben. Akkor Kratzl Béláné Angéla volt az igazgató, aki igencsak szigorú és kemény tanár hírében állt. Szemben ritkán dicsérte meg a kollégákat, de engem megdicsért, ami nagyon jólesett. Voltak közöttünk viták, de harag sohasem. Emlékezetes számomra egy farsang, amikor lányokkal kánkánt adtunk elő, de poénból fiúk is színre léptek kirúzsozva, szoknyában. Azt sem felejtem el, amikor egy tanítványom csak azért nem jött iskolába egy alkalommal, mert aznap nem voltam bent; annyira ragaszkodott hozzám. Egy kitérő után 2012-ben tértem vissza, majd 2016-ban intézményvezetőnek neveztek ki. Mindenféle pedagógusi munkát szerettem, a napközit különösen.”

Cs. A.