80 éves a Mátyás iskola

Kategória: Események 2019. május 31. péntek, 13:29

VTF 5013Gálaműsorral ünnepelték diákok, tanárok és szülők a Mátyás Király Általános Iskola 80 éves születésnapját, valamint a zenetagozat működésének 60. évfordulóját. A Királyerdei Művelődési Házban a vendégek között köszöntötték Borbély Lénárd polgármestert, Morovik Attila alpolgármestert, Tóth Jánost, a Dél-Pesti Tankerületi Központ igazgatóját, Tóth Endre tankerületi igazgató-helyettest és Szuhai Erika önkormányzati képviselőt.

A polgármester köszöntő beszédében a kerület egyik legjobb iskolájának nevezte a Mátyást, majd gratulált a pedagógusoknak és a szülői munkaközösségnek mindennapokban végzett tevékeny munkájukért. E jeles jubileum alkalomból az önkormányzat nevében díszoklevelet adott át Juhász Katalin intézményvezetőnek.

 

Ünnepi beszédében felidézte a patinás iskola megalapítását. Csepel kertvárosában 1939-ben kezdődött meg a tanítás a kisdiákok számára megnyílt négy tantermes Mátyás Király Állami Népiskolában. Később a tanulói létszám emelkedése miatt bővítették az intézményt először csak két tanteremmel, majd emelettel, aztán a faház megépítésével biztosították a folyamatos oktatást. Végül az akkori szomszédos bölcsődét megszüntették, annak épületét átalakították és az iskolához csatolták. A férőhelyek növelésével ma három épületben közel négyszáz diák tanul negyven pedagógus irányításával.

 

Az ének-zenei tagozat 60 évvel ezelőtt, 1959-ben indult Slapsi Ilonka néni vezetésével. Emellett az emelt szintű informatikaoktatás is sok gyereket vonz a 80 éves falak közé. A kerület egyik legrégebbi tanintézményében olyan neves személyek tanultak, mint Hirtling István színművész, Cser Péter operaénekes, dr. Filip Tamás költő, Mikola Péter előadóművész és a gálaműsorban is fellépő Csórics Balázs színművész.

 

Az intézményvezető beszédében kiemelte: „Egy ünnep, egy évforduló mindig jelentős esemény az emberek életében, és ez még többszörösen igaz egy intézményre, iskolára. Thomas Mann mondta, hogy „a múltat ünnepelni szép dolog, ha az embernek a jelent és a jövőt illetően rendben van a szénája... Kellemes az ősökre emlékezni, ha az ember egynek tudja magát velük, és tudja magáról, hogy mindenkor az ő szellemükben cselekedett.” Igen, falaink megöregedtek, de iskolánk szellemiségét a tradíciók ápolása mellett a megújulás készsége jellemzi, a modern, mai kor igényeinek való megfelelés mindannyiunk számára elengedhetetlen.

 

Reméljük, hogy a teljes szívvel, odaadással végzett munkánkkal, hozzáállásunkkal továbbra is méltók leszünk a sok kedves, bátorító, dicsérő szóra” – tette hozzá Juhász Katalin.

 

Ezután rockyval indult a gálaműsor, amelyben elsősorban a zenéé és a táncé lett a főszerep. A diákok remek hangulatot teremtettek többek között a látványos artista produkcióval, a zenés színjátékkal, a ritmikus gimnasztikával és a színes parókákban előadott diszkótánccal. A könnyed hangvételű produkciók örömteli pillanatokat szereztek a közönségnek, ám színpadra termettek a néptáncosok is Dél-alföldi népi játékokkal és tréfás lányvásárral. Jó páran szólóénekben, versben és hangszeres játékokban mutatták be tehetségüket. Az iskola alsó- és felső tagozatának kórusai előadásában szépen csendültek fel az énekszámok Kissné Katona Mária vezényletével.

 

Búcsúzóul a 7-8. osztály vegyeskara Leonard Cohen: Halleluja című művét adta elő az emlékezetes születésnapon.

AZS

 

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail