Két emberi hang a magyar kultúráért – Szvorák Katalin és Kudlik Júlia Csepelen

Kategória: Események 2019. január 23. szerda, 10:02

GMA 1375Szvorák Katalin és Kudlik Júlia irodalmi estjével köszöntötték Csepelen a magyar kultúra ünnepét a Királyerdei Művelődési Házban. A vendégművészek beszédben és dalban közvetítették a magyar kultúra értékét a 2013-ban megjelent Szeretettel című albumukról.

Az érdeklődők közel egy órában töltekezhettek a rendhagyó lemezbemutató kapcsán, amely évek óta a közös megérett munka gyümölcse. Élőben szem és fültanúi lehettek a szeretetről szóló daloknak, idézeteknek, versrészleteknek. A népszerű tévébemondó saját gondolatait mondta el a szeretetről. Indítóul Pál apostol szavait idézte a szeretet himnuszáról, majd két versrészlet is elhangzott a kortárs költőnő, Körmendi Gitta tollából. Előadótársa, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes többek között dalolt Assisi Szent Ferenc Naphimnuszáról, zsoltárokból. Búcsúzóul az Adjon Isten jó éjszakát magyar népdal szólalt meg szép hangján, a színpadon.

A vendégszereplő művészek előadását az önkormányzat ajándékával köszönte meg Borbély Lénárd polgármester.

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük. 196 évvel ezelőtt, 1823. január 22-én, Csekén tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Harminc éve ennek a jeles napnak emléket állítunk szerte a hazában. Csepelen is hagyománnyá vált, hogy a nemzeti énekünkre emlékezzünk ezen a napon. 2010 óta az önkormányzat különös gondot fordít a magyar kultúra, a hagyományok ápolására, gondozására, programok, rendezvények szervezésére. A legközelebbi kihívás a tehetséges fiataloknak a március 19-én kezdődő Csepeli Művészeti Szemlén lesz.

A.Zs.