Nemzetközi pályázat a Jedlikben

Kategória: Események 2019. január 17. csütörtök, 12:23

portugalAz Erasmus+ program az európai oktatás, képzés, ifjúságpolitika és sport támogatására létrejött uniós projekt, mely lehetőséget biztosít a nyertes pályázóknak, hogy külföldi képzéseken vegyenek részt, tapasztalatokat szerezzenek, önkéntes munkát vállaljanak.

A program keretében a Jedlik Ányos Gimnázium a tantárgyak közötti ismeretek, készségek hatékony elmélyítése, az eredményes természettudományos oktatás és tanulás előmozdítására nyert el pályázatot. A kétéves programban a Jedlik mellett egy litván, egy török és egy portugál partneriskola is részt vesz, összesen 99 288 euró (32 millió Ft) támogatással. A projekt során az oktatási intézmények matematika, fizika, biológia és kémia szakos tanárai kisebb munkacsoportokban hasonlítják össze a részt vevő országok természettudományos képzését, közös órákat, rövid távú projekteket terveznek. Minden iskola otthont ad egy projekttalálkozónak, ahol a partneriskolákból 3 tanár és 4 diák vesz részt. Az első találkozóra tavaly év végén Litvániában került sor, a következő pedig 2019. március 17-e és 23-a között Budapesten lesz. A program a jedlikes közösség minél szélesebb körű bevonásával zajlik majd. Fő célja többek között a CLIL (Content and Language Integrated Learning) módszer gyakorlása és az óratervek nemzetközi kipróbálása lesz.

Portugál diákcsere

2019. január 13-án Budapestre érkeztek az Erasmus+ pályázatában is részt vevő portugál iskola (Agrupamento de Escolas Daniel Sampaio) diákjai és tanárai. Az egy hétig tartó program kiváló lehetőséget nyújt az angol nyelv gyakorlására, miközben a vendégdiákok és pedagógusok hazánk tájaival, nevezetességeivel is megismerkedhetnek.