Emlékest Wass Albert íróról

Kategória: Események 2019. január 09. szerda, 11:20

GMA 5659A 111 éve született erdélyi magyar író és költő szellemi öröksége tovább él Csepelen, ahol a Szabó Magda Közösségi Tér színháztermében a Fenyőfáktól a pálmafákig című Wass Albertről szóló portréfilmet vetítettek az érdeklődőknek. Január 8-án, a csepeli önkormányzat által tartott emlékesten ifj. Szalay Róbert filmjéhez utószót mondott dr. Tanka László újságíró, az Örökségkönyv főszerkesztője. A megemlékezésen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Tóth János tankerületi iggazgató, Czibulyáné Szonday Szilvia és Balogh Ernő önkormányzati képviselők.

Az író Kolozsvárott érettségizett 1926-ban és utána került Debrecenbe, majd 1945 tavaszán emigrált az Amerikai Egyesült Államokba. A kommunista diktatúra idején Kelet-Európában művei tiltólistán szerepeltek, ám népszerűsége a hazai olvasóközönség körében is folyamatosan növekszik. A funtineli boszorkány című művét az olvasók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották 2005-ben. Az első ötven között szerepel az Adjátok vissza a hegyeimet! című regénye is.

Magyarországon 120 emlékmű őrzi alakját, 20 intézmény viseli nevét és számos felolvasó esteket tartanak tiszteletére – mondta el Tanka László az emlékesten.

A filmvetítést követően a Wass Albertről készült Örökségkönyv című kötet bemutatása kapcsán elmondta: szakmailag és emberileg járta körbe az író életpályáját, írásaiban gyermekei, unokái, pályatársai emlékeznek rá. Elmondása szerint 150 interjút készített az iráni magyaroktól kezdve brazíliai, erdélyi, felvidéki helyeken egy kis csapat segítségével. Az elbeszélésekből kiderült, hogy három területen tartják kimagaslónak a kiváló költő személyiségét. Egyrészt mint írót, másrészt mint hazafit, harmadrészt, mint humanista embert szeretik, tisztelik, becsülik – tette hozzá.

Ahogy a főszerkesztő beszédében fogalmazott: olyan könyvet akartak létrehozni, amely hidat épít a világban szétszóratott magyarság és a Kárpát-medence magyarsága között.

Borbély Lénárd polgármester Csepel borával megköszönte az újságíró gondolatait, aki viszonzásul az Örökségkönyvvel ajándékozta meg.

A városvezető bejelentette: a királyerdei Szeplőtelen Szív katolikus templom kertjében 2008-ban felállított Wass Albert faszobrát közterületen fogják elhelyezni.

A.Zs.