Lucas 3 újraélesztő készüléket kapott a Csepeli Mentőállomás

Kategória: Események 2018. december 15. szombat, 15:07

GMA 5080Egy speciális mellkas-komprimáló eszközzel menthetnek életet a csepeli mentőegység dolgozói. A december 14-én átadott több mint négymillió forint értékű gépet az Országos Mentőszolgálattal közösen vásárolta a csepeli önkormányzat. A városvezetés egymillió forinttal támogatta az eszközbeszerzést.

A készülék folyamatosan és egyenletesen képes a vérkeringés fenntartására, de bevetését mindig meg kell előznie a manuális kompressziónak – mondta el Dr. Engelbrecht Imre, a Közép-magyarországi Régió orvos-igazgatója.

Hozzátette: ahhoz, hogy a bajtársak megfelelően használják a gépet, szakmai képzésben kell részt venniük.

A technológia lényege, hogy a mellkasi kompressziókat ember helyett egy eszköz végzi egyenletesebben (percenként 100 lenyomás), pontosabb mértékkel (4-5 cm mély). Az eszköz betegszállítás közben, mozgó gépjárműben is alkalmazható. Használata során az egészségügyi csapatból felszabadul egy fő, aki további beavatkozást végezhet – tájékoztatott Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója.

A csepeli önkormányzat képviseletében Ábel Attila alpolgármester elmondta: az önkormányzat több alkalommal támogatta a mentőállomást. 2014-ben vadonatúj Mercedes Sprinter mentőautó beszerzéséhez 28,2 millió forintos forrást biztosított az OM számára, valamint kétmillió forinttal hozzájárult az esetkocsi eszközeinek fejlesztéséhez.