Együnk több almát: akciós almavásárt tartottak Csepelen

Kategória: Események 2018. december 08. szombat, 11:52

TBE 7249Közös almavásárt rendezett az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a csepeli önkormányzat közreműködésével a Sétáló utca végében, az evangélikus templomnál december 7-én. Az országos akció célja, hogy ösztönözzék az embereket minél több magyar alma fogyasztására. Ábel Attila alpolgármester elmondta, hogy az akció célja egybeesik az önkormányzatéval: segíteni akarják az egészséges táplálkozás terjesztését a lakosság körében, emellett a város és a vidék gazdasági és társadalmi kapcsolatát is erősíteni kívánják.

Az akció szlogenje: alma, a természet oltalma. Már a korábbi években is megrendezték számos vidéki városban és Budapest több kerületében. A sikerre való tekintettel idén is folytatták az almavásárt. Csepelen összesen 15 mázsa almát adtak el olcsón, termelői áron a vásárlóknak. Az almafajták igazi magyar termékek: idared, golden, mutsu és starking. A kampány célja, hogy a kiváló minőségű friss almát az ország minél több pontján megismertessék a fogyasztókkal, és lehetőség legyen azok beszerzésére is közvetlenül a termelőtől.

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese elmondta, hogy a mostani kampány három hónap óta zajlik. A következő almavásárt Egerben tartják. Szeretnék növelni a magyarok almafogyasztását, amely az utóbbi években visszaesett. Az 1990-es évek elején még 30 kilogramm almát vásároltak a magyarok évente fejenként, jelenleg ez a mennyiség 15 kilogrammra esett vissza. A magyar alma minősége kiváló, az egészségre gyakorolt hatása közismert. Tele van vitaminnal, erősíti az immunrendszert. Magyarország évente átlagosan 500-800 ezer tonna almát termeszt, amivel Európa élvonalában vagyunk.

Klément György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Pest megyei alelnöke a jól ismert mondást idézte: napi három alma az orvost távol tartja. Azt szeretnék, ha a magyarok minél több hazai termesztésű almát fogyasztanának. Idén csúcstermést produkáltak a termesztők, mert 720 ezer tonna almát szedtek le a fákról. Ebből 30 étkezési, 70 százalék ipari alma. Az optimális az lenne, ha az

arány éppen fordítva volna. A mostani akción egy szabolcsi termelő almáit árulták.

Cs. A.