Új zsinagóga Pesterzsébeten

Kategória: Események 2018. december 08. szombat, 11:21

VTF 7851Új zsinagógát avattak Pesterzsébeten a Vörösmarty utca 8. szám alatt december 6-án. A Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének, Csepelnek, Pesterzsébetnek, Soroksárnak és környékének izraelita hívei korábban egy kis imaházban gyűltek össze Pesterzsébeten. A zsinagógát Totha Péter Joel tábori főrabbi, a dél-pesti és győri hitközség vezető rabbija avatta fel. Az ünnepségen beszédet mondott Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke és Kerényiné Rippner Zsuzsanna, a dél-pesti körzet elnöke. Az eseményen megjelent Ábel Attila alpolgármester is.

Ács Tamás felidézte a múltat, hogy a 19. században aránylag jelentős számban éltek izraelita vallású emberek Csepelen, Pesterzsébeten és Soroksáron, akik tehetségükkel, tudásukkal, kétkezi munkájukkal járultak hozzá a települések fejlődéséhez. A II. világháborúban koncentrációs táborokba hurcolták őket, és 90 százalékuk soha nem tért haza. Sokan szétszóródtak a világ számos részén. A változás évét jelentette a 2002-es esztendő, amikor újjászervezték a helyi zsidók életét. Később Kerényi András világi vezetőnek köszönhetően élénkült meg a helyi zsidók hitélete. A csepeli önkormányzat 2013-ban egy ingatlant adományozott a Budapesti Zsidó Hitközségnek, hogy majdan ott zsinagógát építsenek, de nem volt annyi pénz, hogy a tervet valóra váltsák.

Kerényiné Rippner Zsuzsanna úgy köszöntötte a jelenlevőket, hogy ünnepelni gyűltek össze és újjáéleszteni a nagy múltú helyi zsidó hitéletet. Sokszor mondták, hogy meg fog szűnni a hitközségük, de nem így történt. Kezdetben az erzsébeti Csili Művelődési Házban gyűltek össze, majd az erzsébeti önkormányzat bocsátott rendelkezésükre egy helyiséget, amely valamikor üzlet volt, aztán átalakították imaházzá. Az utóbbi években a helyiség szűknek bizonyult és már nemcsak a nagy ünnepekkor telt meg a templom, hanem a péntek esti és szombat reggeli imádkozások idején is kicsinek bizonyult már. Ekkor merült fel először egy új zsinagóga építése. Közben a közösség jelentős összeget örökölt egyik tagjától. A körzet saját erőből ezen felül is jelentős összeget gyűjtött össze. Tervezték egy új zsinagóga felépítését, de a költségek meghaladták a rendelkezésre álló anyagi forrásokat. Ezért ez nem valósulhatott meg, de hosszas keresés után a körzet vezetése talált egy ingatlant, amelyet a rendelkezésére álló összeg kiegészítésével a BZSH megvásárolt a közösség számára. Ennek eredményeképpen most már nagyobb, szebb és méltóbb környezetben tudják folytatni hitéletüket.

Totha Péter Joel az avatáson azt mondta: a zsinagóga rendeltetése az, hogy erősítse a hívők hitét. Az imaház megszületésével egy álom vált valóra. Akik megálmodták, nincs mindenki közöttünk. De akik itt vannak, folytatniuk kell az álmuk megvalósítását. Álmaink, vágyaink, imáink egyetlen cél felé irányulnak. A rabbi azt kívánta, hogy aki betér ebbe a zsinagógába, erősödjön meg hitében.

A szertartáson a kántori feladatokat Sáfrány Dávid látta el és a Dohány utcai körzet kórusa énekelt.

Cs. A.


Utoljára frissítve: 2018. december 10. hétfő, 12:15