Tervek Észak-Csepelen, módosítják Csepel építési szabályzatát

Kategória: Események 2018. november 15. csütörtök, 09:29

TBE 5320Budapest ma egy folyamatosan épülő város, amely legsikeresebb korszakának küszöbén áll. Óriási lehetőségek vannak a város előtt, amihez minden gazdasági-politikai feltétel adott. Egy új millennium következhet be, a XIX. század végénél is sikeresebb időszak. Budapest gyarapodó, erősödő, a világ nagyvárosai között egyre rangosabb, és kulturális, gazdasági értelemben mind vonzóbb várossá válhat a következő években.

A Déli Városkapu Fejlesztési Program régi adósságot törleszt, hiánypótló fejlesztéseket indít el Dél-Pesten és Észak-Csepelen. A Fejlesztési Program egységes szemléletben valósít meg városfejlesztést, rendet teremt és formát ad Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ág mentén elhelyezkedő területeinek.

A beruházás megvalósításához a fővárosi és a kerületi szintű településrendezési terveket is módosítani szükséges. Budapest Főváros általános és a Duna-partra vonatkozó részletes szabályozásnak módosítása jelenleg is folyamatban van, ehhez kapcsolódik a Budapest XXI. kerület Csepel Építési Szabályzatáról (CSÉSZ) szóló önkormányzati rendeletet módosítása is.

A CSÉSZ módosításának elkészült tervezetének egyeztetésére a csepeli önkormányzat főépítészi irodája november 14-én szakmai lakossági fórumot rendezett a polgármesteri hivatal épületében a korábban elindított partnerségi egyeztetés keretein belül. A témával kapcsolatos kérdéseket, véleményeket november 22-ig küldhetik el az érdeklődők a csepeli önkormányzat főépítészi irodájának címére (Kossuth Lajos utca 65.) vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre.

Berényi Mária településtervező röviden vázolta a Csepel északi területein várható beruházásokat. A program lényegi eleme az atlétikai központ, amely az edzőpályák mellett a csepeliek által is használható, több hektáros szabadidő parkot is magában foglalja, közvetlen kapcsolatot teremtve a Dunával. Az atlétikai központ észak-csepeli területéhez kapcsolódik a több mint harminchektáros, közel fél városligetnyi zöldterület, az Xtrém Szabadidő Park. Ebben lesz majd a kajakszlalom-pálya is, a város legjobb BMX-pályája, amelyet a versenyzők mellett bárki használhat.

Gyalogos- és kerékpárhidat építenek a Kvassay-zsilip térségében, amely átszeli a soroksári Duna-ágat. A Gubacsi híd és a Francia-öböl által határolt területen evezős központot készítenek, amely lelátóval egészül ki. Az öböl mellett hajótárolók számára lenne hely. A soroksári Duna-ág mentén, a projektterületeket érintően végig gyalogos- és kerékpárutat készítenek, amely átível a Francia-öböl felett.

A terület zöldterületi jellege megmarad, és a megépülő rekreációs funkciók javítják kerületünk sportéletét és a szabadidő eltöltésére további lehetőséget adnak kerületünk lakóinak.