Őszi gyümölcsfaosztás a kerületben

Kategória: Események 2018. november 10. szombat, 11:17

GMA 7814A Zöld Sziget Program részeként a kertészkedés népszerűsítése és a környezettudatos gondolkodás érdekében a meglévő lakossági programjainkat – egynyári virág, cserje és komposztláda - az idén gyümölcsfa program indításával bővítettük ki.

 

Sajnos érzékelhető a kerületben is, hogy az elmúlt években sokkal kevesebb lett a családi házaknál a gyümölcsfák száma, helyettük sokan már inkább dísznövényeket ültetnek. Éppen ezért szeretnénk újra divatba hozni a nyári gyümölcsöket, amelyek amellett, hogy szépek, még egészségesek is.

A Zöld Sziget Program népszerűségét mutatja, hogy idén április 6-án 100 db komposztládát, május 5-én 45.000 db egynyári növényt, valamint szeptember 29-én 7000 db cserjét adtunk át a jelentkezők részére. A program keretén belül 2020-ig 2000 db fát ültetünk a városképileg meghatározó, egységes fasorok kialakítása érdekében.

2018. november 9-én a kerület családi házaiban, illetve a kerítéssel körbezárt társasházakban élő kertészkedni vágyó lakók részére, akik szeretnének tenni az egészséges környezetükért és táplálkozásukért, gyümölcsfa telepítési programot szervezünk. A házikertekben könnyebben termeszthető gyümölcsfák terjedését támogatjuk, amelyek fenntartása egyszerűbb, növényvédelme megtanulható, kivitelezhető. Olyan gyümölcsfajták ültetését szorgalmazzuk, mint a kajszi, cseresznye, alma valamint a szilva. Törekszünk a hazai klímát kedvelő, lehetőleg magyar nemesítésű fajták terjesztésére. Az egyszerű szállítás és kezelés érdekében 1 éves, szabadgyökerű oltványokat szereztünk be, melyek ültetése vegetációs időn kívül biztonságosan kivitelezhető. Az ültetéshez és növényápoláshoz tájékoztató leírást készítettünk és adtunk át a pályázóknak.
Az érdeklődésnek megfelelően 260 db sárgabarack, 60 db alma, 110 db szilva- és 130 db cseresznyefát vásároltunk.

Forrás: Borbély Lénárd facebook oldala

Utoljára frissítve: 2018. november 11. vasárnap, 11:29