Kolonics emléke Csepelé marad – Sétányt és bronzszobrot avattak a sportoló tiszteletére Kiemelt

Kategória: Események 2017. június 04. vasárnap, 20:15

IMG 17482017. június 4-től Kolonics György nevét viseli a csepeli Kis-Duna parti sétány. Ezen a napon bronzszobrot avattak a 2008-ban tragikus körülmények között elhunyt kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok kenusról. A sétány névadó ünnepségén átadták a Kolonics György Sport Érdemérmet.

 

 

 A csepeli önkormányzat javaslatára a Fővárosi Közgyűlés májusban döntött arról, hogy a közterület a jövőben a legendás sportoló nevét viselje.

Az ünnepségen beszédet mondott Borbély Lénárd polgármester, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke és Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság megbízott főtitkára.

Csepel polgármestere beszédében kiemelte: ennek a napnak a legfontosabb üzenete az, hogy nem feledkeznek meg azokról, akik példát mutatnak a kerületnek. Csepel díszpolgárát a vizek urának, a kenu művészének, a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokának nevezte. Hangsúlyozta: az ikonikus sportoló tehetségének, szorgalmának, áldozatkészségének és alázatának köszönhetően emelkedett a csillagok közé. „A hallhatatlanság felé vezető utat Csepelen járta végig, ezért nagy a felelősségünk abban, hogy a ránk hagyott feladatot elvégezzük. Ennek érdekében vásároltuk vissza a Kis-Duna partot. Az idei másfél milliárd forintos fejlesztés keretében folytatjuk a kiemelt természeti kincsünk rendbetételét, korszerűsítését, hogy a csepeli családok barátságos, rendezett környezetben kikapcsolódhassanak. Ezen a partszakaszon sport, szabadidő és rekreációs célú fejlesztések történnek” – tette hozzá a polgármester.

Ahogy Szabó Tünde beszédében fogalmazott: Kolonics kitörölhetetlen érdemeit mutatják az emlékére alapított díjak, versenyek, létesítmények és rendezvények. „A mostantól Kolonics György nevét viselő Kis-Duna parti sétány és a tiszteletére állított szobor mindennap e kiváló sportemberre emlékezteti az itt élő és sportoló fiatalokat" - mondta.
Az ünnepségen Schmidt Gábor elmondta: "Kolót technikai zsenialitása, szorgalma és kitartása miatt vált naggyá. Itt van velünk szellemisége, versenyzői példája, amit generációról generációra szeretnénk átörökíteni."

Fábián László bajnoktársaként, versenyzőtársaként meghatódva emlékezett: "Szívszorító, mert egy nagyon fiatalon elment kiváló sportolóra emlékezünk, de egyben méltó is, mert a sportág egyik legendájáról van szó. Bő három héttel a pekingi megnyitó előtt vesztette életét ott, ahol az otthona volt, a Dunán, Csepelen, a kenuban. Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá, és mi nem felejtjük el Kolót” – idézte fel.


Az emlékező beszédek után Kolonics György szülei Németh Szilárd országgyűlési képviselővel, a FIDESZ alelnökével és Borbély Lénárd polgármesterrel közösen leplezték le a Kolonics sétány névtábláját, majd az emlékezők Schmitt Pállal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjával, a MOB tiszteletbeli elnökével, volt köztársasági elnökkel avatták fel a 36 éves korában elhunyt sportember bronzszobrát. Sárossy Tibor szobrászművész műalkotását Krammer András diakónus szentelte fel.
Ezt követően átadták a csepeli önkormányzat által alapított Kolonics György Sport Érdemérmet, amelyet azok a sportolók kaphatnak, akik kiemelkedő teljesítményt értek el, eredményükkel hozzájárulnak Csepel hírnevének öregbítéséhez és segítik a helyi sportélet fejlődését. Érdemérmet kapott Nagy Flóra kajakozó, Simon Sarolta öttusázó és Veres Roland kick-boxoló Borbély Lénárdtól és Németh Szilárdtól.
Az ünnepség végén a jelenlévők egy szál rózsát helyeztek el az újonnan felavatott szobornál.
Kolonics György tízévesen kezdett el kajakozni a Csepeli Kajak –Kenu Egyesületben. Egy évvel később már versenyeken indult, ahol mindig az élmezőnyben végzett. Az első nemzetközi eredményét az Európai Olimpiai Reménységek versenyén érte el, ekkor a harmadik helyezést szerezte meg. Két olimpiai és tizenöt világbajnoki címe mellett az Európa-bajnokságokon háromszor állhatott a dobogó felső fokán. 2008. július 15-én, edzés közben hunyt el a hivatalos jelentés szerint természetes módon, szívtágulattal járó szívizombetegség miatt. A kiváló sportoló a pekingi olimpiára készült.

AZS

Fotó: Vermes Tibor

 

Utoljára frissítve: 2017. június 06. kedd, 08:26