Emlékest a Csepeli a Munkásotthonban

2021. december 02. csütörtök, 10:07

DSC01506

A magyar nemzet összetartozására emlékeztek a Csepeli Szimfonikus Zenekar közreműködésével a Csepeli Munkásotthonban december 1-jén. Medveczky Ádám, Kossuth- és Liszt-díjas karmester, érdemes művész vezényletével felcsendültek Erkel, Liszt, Bartók, Elgar, Grieg és Verdi művei. Az emlékesten fellépett Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes és Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színész.

thumbnail TBE 1568Kispál György plébános Ady Endre: A vidám Isten című versének alapján kezdte gondolatait az érdeklődőknek a Szent Imre téri betlehemi jászol előtt. Elmondta: a ma élő keresztények merjenek a vidám Istenről beszélni, még akkor is, ha nehéz időket élünk. „Felfelé kell néznünk, s szembe kell néznünk a riasztó hírekkel. Merjük a költővel mondani, hogy éljen az élet, mert Jézusban reménykedhetünk. Szentmiséink minden vasárnap megidézik az Ószövetséget is.

TBE 3164Nagysikerű jubileumi gálaműsorral léptek fel a 25 éves Csepeli Német Nemzetiségi Táncegyüttes táncosai és a 30 éves Lustige Musikanten zenekar tagjai a Csepeli Munkásotthonban november 13-án. A Csepeli Német Önkormányzat szervezésében és a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesületének támogatásával rendezett táncestet a fővédnök, Borbély Lénárd polgármester nyitotta meg.

TBE 3004„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás. Márton napja a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű falatozás, vigasság még megengedett. A Radnóti Miklós Művelődési Ház tizedik alkalommal rendezte meg hagyományos Márton-napi családi programját, ahol színpadi produkciók, népi játszóház, állatbemutató és kézműves vásár is várta az érdeklődőket.

DSC012052021. november 11-én az Összetartozás Háza-Trianon emlékkiállítás termeiben nagy volt a nyüzsgés. A kerületi történelem vetélkedő résztvevői mérték össze tudásukat a Trianon emlékezete címmel meghirdetett versenyen.

DSC00679A csepeli szociális szféra dolgozói áldozatos munkájuk elismeréseként polgármesteri és intézményvezetői kitüntetéseket vettek át november 11-én a Szociális Munka Napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Az első világháború áldozataira emlékeztek

2021. november 11. csütörtök, 11:16

TBE 1073103 évvel ezelőtt, 1918. november 11-én írták alá az első világháborút lezáró fegyverszünetet. Erre a napra emlékezve tartott csendes megemlékezést az önkormányzat a Szent Imre téri emlékműnél. Az első világháború áldozatainak számát tizenöt millióra becsülik – köztük sok csepeli lelte halálát a különböző frontokon.

DSC00385

Első alkalommal rendezték meg a csepeli lengyel estet a Radnóti Miklós Művelődési Házban november 7-én azzal a céllal, hogy erősítsék a két nép közötti barátságot és hagyománnyá fejlesszék az eseményt. Csepel tradicionálisan jó kapcsolatokat ápol a lengyel nemzetiségű közösségekkel. A vidám hangulatú estet a csepeli lengyel nemzetiségi önkormányzat szervezte, fővédnöke pedig Borbély Lénárd polgármester volt.

Rejtett képességek

2021. november 03. szerda, 14:17

TBE 1509A Rákóczi Kert – Családok Parkja élményfestő programjain az is átélheti az alkotás örömét, aki azt gondolja magáról, hogy a festés terén semmilyen tehetséggel nem rendelkezik. Sőt az élmény akkor a leghatásosabb, ha úgy érkezünk, hogy még gyerekkorunkban is idegenkedtünk az ecsettől és a vászontól.

Őrtűz a székelyföldi autonómiáért

2021. október 31. vasárnap, 21:22

TBE 2909Hetedik alkalommal gyújtottak őrtüzet a székelyföldi autonómiáért Csepelen a Daru-dombnál vasárnap. Csepel idén is csatlakozott a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezéséhez. Az idei őrtüzet Borbély Lénárd csepeli polgármester és Németh Szilárd országgyűlési képviselő gyújtotta meg.