Elérhető a BVK és a BKIK közös programja a mikrovállalkozások számára

Kategória: Egyéb 2017. január 26., csütörtök 13:42

mikrohitelA Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával (BKIK) közös kamattámogatási programot indított mikrovállalkozások számára.  A mikrohitel forrását a „Budapest Mikrohitel Program” keretében a BVK, a kamattámogatási program forrását pedig a BKIK biztosítja.

A programban részt vehet minden olyan budapesti (így csepeli) székhelyű vagy telephelyű, BKIK önkéntes tagsággal és életképes üzleti tervvel rendelkező mikrovállalkozás, amelynél az előző éves nettó árbevétel vagy a mérlegfőösszeg nem haladja meg a 2 millió eurót (600 millió forintot), illetve ahol az összefoglalkoztatottak létszáma 10 főnél kevesebb.

A támogatási program keretein belül több hiteltermék is elérhető. A beruházási és a tartós forgóeszköz hitel esetében a hitelösszeg 1.000.000 Ft-tól 10.000.000 forintig terjedhet. A visszatöltődő hitel esetében 1.000.000 Ft-tól 7.500.000 forintig terjedő összeget lehet igényelni. Önerő egyik termék esetében sem szükséges.

A rendkívül kedvező, akár évi 2,9 %-os kamatozású, plusz költségek nélkül, 3-10 év futamidőre kínált hitelek iroda, telephely, üzlethelyiség vásárlására, építésére, átalakítására, felújításra; áru- vagy anyagkészlet, gépek, berendezések, gépjármű vásárlására; megrendelések, már megkötött szerződések teljesítésével kapcsolatban felmerült költségek és ráfordítások előfinanszírozására igényelhetők.

A két szervezet külön figyelmet fordít a fenti feltételeknek megfelelő női – ahol a vállalkozó vagy a vállalkozás többségi tulajdonosa nőnemű – és a fiatal mikrovállalkozásokra – ahol a vállalkozó vagy a vállalkozás többségi tulajdonosa 40 év alatti –, melyek további kamattámogatásra jogosultak, így 2,4% kamat mellett juthatnak mikrohitelhez.

A kamattámogatásokkal csökkentett kamatok mértékét az alábbi táblázat mutatja:

 

A kamatok mértéke

Hitelek Kamat Kamat fiatal, illetve női vállalkozóknak
Beruházási hitel A futamidő első öt évében évi 2,9%, a második öt évében 5,9% A futamidő első öt évében évi 2,4%, a második öt évében 5,9%
Tartós forgóeszköz hitel A futamidő első évében évi 2,9%, második évében évi 3,9%, harmadik évében évi 4,9% A futamidő első évében évi 2,4%, második évében évi 3,4%, harmadik évében évi 4,4%
Visszatöltődő hitelkeret A hitelkeret rendelkezésre tartásának első évében évi 2,9%, második évében évi 3,9%, harmadik évében évi 4,9% A hitelkeret rendelkezésre tartásának első évében évi 2,4%, második évében évi 3,4%, harmadik évében évi 4,4%

 

A hitelkérelem a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványnál nyújtható be. A BVK munkatársai a vállalkozás sajátosságainak megfelelő tanácsadást nyújtanak, valamint konkrét segítséget adnak a hitelprogramban való eredményes részvételhez.

A mikrohitel programról és a hozzá kapcsolódó kamattámogatási programról részletes információ a http://bvk.hu/ oldalon érhető el.

 

Az ingyenes hitelkonzultációra és tanácsadásra a http://bvk.hu/kapcsolat felületen, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy a 06 1 269 6869 telefonszámon lehet jelentkezni.

 

Csepeli vállalkozás még nincs a hitelesek között, így a hitellel kapcsolatos tapasztalatokról a pesterzsébeti telephellyel rendelkező, PO-FÉM Bt-t, illetve annak tulajdonosait (Pozsonyi András és Pozsonyi Tibor) kérdeztük:

Mikor alakult a cég, és milyen tevékenységet folytat?

„A PO-FÉM Bt 1985 óta üzemelő kisszériás alumínium-öntöde. Alapvető tevékenységünk az alumíniumöntés. Főbb termékcsoportjaink: precíziós gépalkatrészek, kerti csapok, utcatáblák, illetve bármely alumínium öntvény gyártása, kis mennyiségben és sorozatgyártásban is. Egyedi, különleges öntvények készítésére is van lehetőség.”

 

Milyen piacra termel a cég?

„Részben hazai piacra termelünk, de szlovák, osztrák, német, svájci és francia megrendeléseink is vannak.”

 

Honnan értesültek a BVK-BKIK közös kamattámogatási programjáról?

„Egy ismerős hívta fel a lehetőségre a figyelmünket. Nagyon jó konstrukciónak találtuk, nem is gondolkodtunk sokáig azon, hogy igénybe vegyük-e.”

 

Mikor és milyen céllal vették fel a hitelt? Mekkora összeget igényeltek?

„A cég 2014 nyarán igényelte meg fejlesztési és piacbővítési céllal, három éves futamidővel a 10 millió forintnyi forgóeszközhitelt. Egy hónap alatt el is bírálták a kérelmet. 2014. 07. 31-én kezdtük meg a kamattörlesztést. Az első évben csak a hittel kamatait törlesztettük, második évtől kezdődött meg a tőketörlesztés.”

 

Okozott-e nehézséget a hitelkérelemhez mellékelendő üzleti terv összeállítása?

„Az üzleti terv összeállítása komoly feladat volt, de a BVK munkatársai nagyon segítőkészek voltak, s minden szükséges támogatást megadtak.”

 

Eredményként értékelik a hitel felvételét?

„Bár küzdünk nehézségekkel, mégis pozitív tapasztalatokról számolhatunk be. Az eladások, bár ingadoznak, összességében növekedtek. A piacunk is bővült. Új terméket is kifejlesztettünk, a Pozsonyi álló kerti csapokat webáruházunkon keresztül értékesítjük.”

 

Tapasztalataikat ismerve újra felvennék a hitelt?

 „Igen. Sőt nyáron, amikor lejár a futamidő, szeretnénk újabb hitelt felvenni. A BVK tanácsadóival egyeztetve döntünk majd arról, hogy konkrétan milyen céllal és milyen hitelterméket igényelünk majd.”

 

A Po-Fém Bt. elérhetőségei:

Telephely: 1201 Budapest, Vágóhíd u. 55.

WEB: www.pofem.hu

Webáruház: http://kerticsap.pofem.hu/

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel: +36 1 287 2161

Fax: +36 1 285 7333

Utoljára frissítve: 2017. január 26., csütörtök 13:51

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail