Varróiskola Csepelen

Kategória: Egyéb 2023. február 24. péntek, 10:00

varras ill

A legősibb kézműves-mesterségek egyikére, a varrás fortélyaira tanítja az érdeklődőket Flaskay Noémi ruhaipari mérnök, szabás-varrás oktató a Csepeli Varróiskolában, amelyet 2019-ben alapított. A kreatív tevékenység iránt az érdeklődés azóta is folyamatos, hisz az egyedi, saját kezűleg készített ruhák egyre inkább teret hódítanak. A műhelymunkát jelenleg a Szabó Magda Közösségi Térben tartják kis csoportos foglalkozásban. A kezdőtől a haladó szintig folyik a varrásoktatás összesen hat fővel.

 

Családi örökség

 

„Szakszerű technikákkal dolgozunk, itt most saját anyagot hozott mindenki. Mindenkinek biztosítok varrógépet, de az sem akadály, ha valaki a saját gépével szeretne dolgozni. Ruhaipari mérnökként végeztem, gyermekkorom óta varrok. Családi örökségem ez, nagymamám is varrt, édesanyám ruhaipari technikus. Hatévesen babaruhákat öltögettem kézzel, nyolcévesen pedig odaülhettem nagymamám lábbal hajtható Pfaff gépéhez. A szabás-varrás trükkjeit először anyukám mutatta meg” – meséli. Többféle területen és helyen dolgozott, majd néhány éve megfogalmazódott benne, jó lenne hivatásszerűen foglalkozni a varrással. „Nem a termékgyártás vonzott, hanem a technikai tudásom továbbadására helyeztem a hangsúlyt. Négy éve alapítottam a varróiskolát itt helyben, hobbivarrónőknek. Huszonkét éve élek Csepelen, ide kötődöm, szeretek itt dolgozni.” Noémi saját tervei alapján szabásmintákat is készít. Magyarországon ő az egyetlen, aki jelenleg digitális női ruha szabásmintát készít hobbivarróknak. Egy weboldalt is létrehozott a hobbivarrónőknek, amelyet nagymamájáról nevezett el (idastyle.hu).

 

A kézügyesség nem feltétel

 

„Sokan azt gondolják, hogy a varrás idejétmúlt dolog, mivel felnőtt egy olyan generáció, amely nem látott otthon senkit varrni, legfeljebb a nagymamát. Most viszont a fiatalok egyre inkább érdeklődnek e hobbi iránt. A kezdő varrócsoportunkban például a 18 évestől kezdve 65 évesig minden korosztály jelen van. A kézügyesség nem feltétel, mivel a varrógép végzi a munka nagy részét. Egyedi táskákat, szoknyákat, ruhákat készítünk, akár a környezettudatosság szempontjait is figyelembe véve. Főleg a fiatalokat motiválja ez, akik tizenévesen azért akarnak megtanulni varrni, hogy tudjanak ruhákat átalakítani, újrahasznosítani. Érdekli őket a mosható uzsonnástasak, újraszalvéta készítése, vagy a nejlonzacskó kiváltására használatos vászontáska. A kisgyermekes édesanyák már a gyermeküknek alkotnak, például gyerekszoba-dekorációt varrnak. A középkorú nők a kikapcsolódási lehetőséget keresik. Azt tapasztalom, hogy sokan nem szabványos testalkattal rendelkezünk, és akár ezért is akarunk megtanulni varrni.” Különleges témájú workshopokra is sor kerül néha, mint például a szabad gépi tűzés oktatása. Ez egy speciális díszítő technika varrógéppel, ami különösen a foltvarrókat érdekli. A foglalkozást idén tavasszal Noémi több alkalommal is megtartja, alkalmazkodva az érdeklődéshez. Az egész városból, sőt Debrecenből, Pécsről és Szegedről is jelentkeztek a résztvevők, akik ideutaznak Csepelre.

 

Horváth Szerén bakancslistás álmát váltotta valóra, amikor hozzáfogott a varrástanulásnak. „Az alkatom miatt legtöbbször át kell alakítanom a készen vásárolt ruhákat. Tavaly télen kezdtem el az első tanfolyamot, ahol megismerkedtem gép- és anyaghasználattal, megtanultam befűzni a cérnát. Azóta már több mindent varrtam, meg is dicsért érte a családom.”