A METRANS-modell: más hazai városok is a csepeli mintát követik

Kategória: Egyéb 2023. február 23. csütörtök, 09:25

Metrans ill

A nemzetközi METRANS Csoport csepeli konténertermináljának 2017- es megnyitásával a konténeres vasúti áruszállítás új formáját honosította meg hazánkban.

A beruházás több területen is előrelépést hozott a kerületben élők számára, és segítségével Csepel ismét felkerült a világgazdaság térképére. Nem véletlen, hogy az elmúlt öt év csepeli példája követendő mintaként szolgál más városok számára is, így hamarosan a csepelihez hasonló, új METRANS-terminálok nyílhatnak Magyarország több pontján. Kiss Pétert, a METRANS Csoport elnök-vezérigazgatóját kérdeztük a tervekről és tapasztalatokról.

 

A METRANS Európa sok országában jelen van, kiterjedt vasúti járműparkkal és konténerterminálok egész hálózatával rendelkezik, minek köszönhető a növekedés? A vasút a jövő áruszállítási formája, amit a vállalatok egyre inkább kezdenek felismerni. Megrendelőinknek, akik általában nagy cégek, sokkal gazdaságosabb a konténereiket vasúton mozgatni, mint ha közúton tennék ugyanezt. Ami pedig legalább ennyire fontos, hogy a vasút az egyik legkörnyezetkímélőbb szállítási mód. Célkitűzésünk, hogy az általunk végzett konténerszállítások széndioxid-kibocsátását nullára csökkentsük, ezzel segítsük a föld klímáját és élővilágát megvédeni.

 

Mégis vannak olyanok, aki pont a kamionforgalmat vetik az önök szemére. Természetesen egy konténerterminállal és a fejlődéssel, amit ez a kerületnek jelent, a teherforgalom is együtt jár. A sínek a terminálon véget érnek, onnan külső fuvarozócégek kamionjai viszik tovább a konténereket megbízóik telephelyére. Fontos tudni azonban, hogy a METRANS-hoz a csepeli vasúti és kamionforgalomnak csak egy része kötődik. A kerület más részeibe is érkeznek vonatok és kamionok rendszeresen, amelyek tőlünk teljesen függetlenek. Mi pont azért építettük a terminálunkat az M0-s gyorsforgalmi úthoz közel eső Salak utcába, hogy a hozzánk érkező kamionok a lehető legrövidebb idő alatt elhagyják a kerületet, és ne terheljék Csepel belvárosát.

 

Közben bejelentették a METRANS következő terminálberuházását Nyugat-Magyarországon, és a hírek szerint további hazai fejlesztésekben is gondolkodnak. Mit lehet ezekről tudni? A METRANS elkötelezett Magyarország jövője mellett, szeretnénk az ország nemzetközi pozícióját tovább erősíteni. A csepeli minta alapján, második hazai konténerterminálunkat Zalaegerszegen építjük fel, amely Európa egyik legmodernebb intermodális konténerterminálja lesz. Emellett további beruházásokat is tervezünk Magyarországon a következő években. Biztosak vagyunk benne, hogy a vasút jelenti a megbízható és tiszta jövőt az áruszállításban, ami tökéletes alternatíva lehet a közúti fuvarozás kiváltására a hosszabb útvonalakon.

 

Egy ilyen beruházás a lakosság támogatása nélkül nem lenne lehetséges. Mitől lett Zalaegerszegen, és ezek szerint más városokban is, ennyire népszerű a csepeli METRANS-modell? A METRANS több mint harminc éve stabilan működő, német hátterű nemzetközi vállalat. A vasúti iparág, amiben dolgozunk, további masszív növekedés előtt áll. A visszajelzések, amelyeket kapunk, arról szólnak, hogy a METRANS megbízható, felelős partner minden település és az ott élők számára egyaránt. Ez így van Csepelen és máshol is. Bárhol Európában, ahol a csepelihez hasonló, jelentős konténerterminált építünk, ott sok új, hosszú távú munkahely jön létre, lendületet kap a gazdaság, és a helyi közösség is jelentős adóbevételhez jut, amiből a kerületet, a várost fejleszteni lehet.

 

A más városokban történő új terminálépítések mellett Csepelre is marad idejük? A Salak utcai terminálon az elmúlt években számos fejlesztést hajtottunk végre, növeltük a létszámot, és 2023-ra is megvannak a terveink. Csepel számunkra mindig az egyik legfontosabb helyszín marad. Itt nyitottuk meg első magyarországi terminálunkat, itt értük el azt a fejlődést, ami mára más városoknak is mintaként szolgál. Ezt csak a Csepelen élők nyitottságával és támogatásával, a nálunk dolgozó csepeliek szorgalmával és szakértelmével, a csepeli önkormányzat korrekt és tisztességes hozzáállásával tudtuk elérni. A METRANS sikere a csepeliek sikere, amire nagyon büszkék vagyunk és ezúton is szívből köszönjük!