Hogyan éljük meg az ünnep pillanatait?

Kategória: Egyéb 2022. december 18. vasárnap, 19:25

Karacsony illusztracio

A karácsony a legbensőségesebb, legmeghittebb ünnep.

A legtöbben szeretnénk, ha családi körben, boldogságban tölthetnénk az év végi ünnepet, megélhetnénk az együtt töltött pillanatokat. Ám sokak inkább túlélni próbálják ezt az időszakot, ami sokszor az idegeskedésről, a rohanásról, a túlhajszoltságról szól. Mit tehetünk, hogy a karácsony olyan legyen, amilyennek szeretnénk?

 

Tervezzük meg előre az ünnepeket. Érdemes apránként megvásárolni az ajándékokat. Személyre szóló apróságokkal sokszor nagyobb örömet szerezhetünk, mint egy drága ajándékkal. Saját kezűleg is készíthetünk meglepetést: kekszet, lekvárt, akár szappant is.

 

Ne maradjon minden az utolsó percre. Időben álljunk neki a nagytakarításának, lehetőleg ezt is ütemezzük. A karácsonyi menü sarkalatos pontja az ünnepnek. Aki szeret sütni-főzni, annak is érdemes jól átgondolnia, milyen menüvel készül, mennyi energiát fektet a karácsonyi vacsora összeállításába. Ha nagyobb családi összejövetelt tartunk érdemes elosztani a menü körüli teendőket, megbeszélni, melyik családtag mivel készül. Rengeteg energiát spórolhatunk meg azzal is, ha rendelünk. Sok étterem készül karácsonyi menüvel és a cukrászdák polcai is roskadoznak december elejétől a karácsonyi süteményektől, bejgliktől.

 

Ahhoz, hogy az ünnep ne legyen rémálom fontos, hogy figyeljünk magunkra, ne vállaljuk túl magunkat, ha úgy érezzük, hogy összecsapnak fejünk fölött a hullámok minden szívfájdalom nélkül húzzunk le a listánkról néhány kötelezettséget.

 

Az ünnep közeledtével gyakran eszünkbe jutnak gyermekkorunk tökéletes karácsonyai, ennek fényében próbáljuk mi is görcsösen megvalósítani a magunk tökéletes ünnepét. Úgy érezzük, hogy meg kell felelnünk az elvárásoknak, ami nehéz teherként nehezedik a vállunkra. El kell fogadnunk, hogy nem lehet minden tökéletes.

 

Hogyan termethetünk bensőséges hangulatot? A hagyományok a legtöbb családban egykor fontosak voltak, idővel azonban sokaknál megkoptak. Érdemes feleleveníteni, újraéleszteni a gyermekkori tradíciókat, legyen szó akár közös sütésről, éneklésről, családi társasjátékról. Az ünnep a több hetes stressz helyett szóljon inkább az együtt töltött időről, a nagy beszélgetésekről, a játékról, a kikapcsolódásról.

Utoljára frissítve: 2022. december 18. vasárnap, 19:32