Sikeres lett az önkormányzat őszi dísznövényakciója

Kategória: Egyéb 2022. október 26. szerda, 14:59

DSC 0073A Csepeli Zöld Sziget Program keretén belül meghirdetett őszi dísznövényakción több mint ezer csepeli családi ház és társasház vett részt. A lakók ingyenes növényeket vehettek át, amivel szebbé, zöldebbé és élhetőbbé tehetik környezetüket.

 

A napokban portálunk meglátogatta azokat a kerületi kertbarátokat, akik részt vettek a programban. Megnéztük, hogy miként alakították ki családi házaik és társasházaik előtt a zöld területeket vagy tették szebbé a most is meglévőt. Több helyen a dísznövények mellett még az egynyári virágok is szépen virágoznak.

 

A Cirmos sétányi társasháznál lévő virágokat Bozsó Kálmánné Szegedi Erzsébet mutatta be nekünk. Elmesélte, hogy a programunkban már a kezdetektől fogva részt vesz mind a tavaszi, mind pedig az őszi akción. Nemcsak a saját társasháza előtt, hanem a szomszédos házak előtt is rendben tartja a zöld területet. Ha az egészsége engedi minden nap tevékenykedik egy kicsit a friss levegőn, egy kis mozgás jót tesz az egészségének és emiatt szeret nagyon foglalkozni a növényekkel. A virágok kiültetéséhez a férjével készítenek faládákat is és az egynyári virágokat ebbe ülteti bele.

 

Második állomáshelyünk a Merkúr utcai társasház volt, ahol Deák László közös képviselő fogadott minket. Az itt lakó közösség több éve részt vesz a programban, igényeltek tavasszal virágokat és ősszel cserjéket is. A társasház előtt kialakított több kisebb kertbe helyezték el a növényeket a lakók. Megtudtuk, hogy több fiatal és idősebb növényszerető foglalkozik a gondozással. Munkájuk után vagy szabadidejükben tevékenykednek a friss levegőn, ami nagyon jó kikapcsolódás és mozgás számukra.

 

A Csővonó utcában Antal Sándornéval találkoztunk. Mindig csak az őszi cserjeprogramban vesz részt és ezzel próbálja zöldebbé és szebbé varázsolni a háza mögött található zöld területet. Sok időt tölt a növények gondozásával és nagyon oda figyel arra, hogy megóvja őket mindentől. Fontos számára, hogy rendezett és környezettudatosabb terület vegye körül.

 

A Szebeni utcában lévő családi ház lakói körülbelül négy éve vesznek részt a programban. A házuk előtt lévő zöld területeket teszik szebbé az önkormányzattól kapott virágokkal. A növényeket igénylő Bergmann Csaba elmondta, hogy nagyon nagy öröm volt számára, hogy itt van ilyen lehetőség, hiszen korábban vidéken élt és ott nem volt hasonló program. A növények mellett voltak saját ültetésű fák is, ezeknek a beszerzésében a Városgazda segített nekik.

 

Utolsóként egy a Mária Királyné útján lévő családi házhoz mentünk, ahol Burián Mária fogadott minket. Az önkormányzat programján már többéve részt vesz, de most először igényelt őszi cserjéket. A háza előtti kis területen helyezte el a kapott növényeket, ezzel is zöldebbé és színesebbé téve az előtte elhelyezkedő övezetet. Nagy odafigyeléssel gondozza növényeit, hogy szépek legyenek évről-évre.

 

A családi házakban egyébként többen igénybe vették a komposztáló ládákat, nagyon örülnek neki és folyamatosan használják is őket.

Utoljára frissítve: 2022. november 18. péntek, 11:50