Egyre nagyobb arányban nő a fertőzöttek száma

Kategória: Egyéb 2022. július 27. szerda, 12:40

dobakaItthon is megjelentek a koronavírus BA4, a BA5 és X variánsai, melyek Európában már uralkodóvá váltak, fertőzőképességük pedig magas. Ahogy Európában, úgy Magyarországon is hétről hétre nő a megbetegedések száma. Sajnos egyre több a fertőzött, a tüntetek hasonlóak a korábbi omikron variánshoz. A betegek főként lázat, száraz köhögést, torokfájást, fejfájást, levertséget tapasztalhatnak. A szakemberek azt javasolják, aki beteg, ne menjen közösségbe, mert a korábbi variánsoknál könnyebben terjed a fertőzés.

Az oltottak is elkaphatják a megbetegedést, de ők általában könnyebben vészelik át, nem kerülnek kórházba. „Eddig úgy tűnt, a koronavírus- járvány némi szezonalitást mutat, tavaly és azt megelőző nyáron nem okozott komolyabb problémát, de mivel RNS-vírusról van szó, könnyen mutálódik” – hangsúlyozta dr. Dobák András (képünkön), a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgatója. Kiemelte, az enyhébb tünetek miatt sokan nem mennek orvoshoz, így a valós megbetegedések száma jóval magasabb lehet a hivatalos adatoknál. Azoknak, akinek többféle alapbetegségük van, vagy hatvan év felettiek, javasolt a negyedik védőoltás is. „Zsúfolt helyeken, például tömegközlekedési eszközökön, üzletekben érdemes maszkot viselni, a kézfertőtlenítés továbbra is kiemelten fontos. Tünetek esetén érdemes a háziorvoshoz fordulni, aki a mentőktől kérheti a tesztelést. Bizonyos nagy kockázatú beavatkozás előtt magunk is tesztelünk. Ilyen például a laktózintolerancia kilégzéses vizsgálat és a gyomortükrözés is, mindkettőnél negatív PCRteszt szükséges” ‒ mondta.

Hogy haladnak a közbeszerzések?

A közbeszerzési eljárások kapcsán dr. Dobák András kiemelte: a fogászati közbeszerzés a végéhez közeledik, a fejlesztések őszre megvalósulhatnak, új fogászati székekkel és eszközökkel bővül a rendelő. Az Egészséges Budapest Program keretében a Vermes Miklós utcai épület felújítása két ütemben valósulhat meg, először a legszükségesebb felújításokat végzik el, bizonyos rendelések így is elindulhatnak majd. Ugyanakkor épül az egynapos sebészet is, a kivitelező szerint tartható a határidő, ami szeptember vége. Mint arról már korábban beszámoltunk, az egynapos sebészeten fül-orr-gégészeti, ortopédiai, kézsebészeti, szemészeti műtéteket, kisebb urológiai, nőgyógyászati, bőrgyógyászati, érsebészeti műtéteket is terveznek, illetve vastagbéltükrözést és kisebb gasztroenterológiai beavatkozásokat is végeznek majd.

PE