Ki igazolja a bölcsődei, óvodai hiányzást?

Kategória: Egyéb 2022. július 14. csütörtök, 13:02

gyerek hianyzasKözös nyilatkozatot adtak ki a csepeli gyermekorvosok, miszerint a bölcsődébe és óvodába járó gyerekek betegség miatti hiányzását júniustól nem igazolják. Döntésüket többek között azzal indokolják, hogy így „valódi minőségi idő” jut a betegellátásra, mindenki könnyebben, hamarabb tudja felvenni a rendelővel és orvosával a kapcsolatot, és jut tényleges orvosi ellátáshoz.

Kerületünk gyermekorvosai hangsúlyozzák, nem az orvoshoz fordulás, hanem az orvosi igazolások rendjét szeretnék megváltoztatni. A betegség miatti hiányzás igazolására szolgáló „Szülői nyilatkozat” már letölthető a gyermekorvos.csepelidoki.hu oldalról. Ebben a szülőnek büntetőjogi felelőssége tudatában kell nyilatkoznia a gyermek betegségének időtartamáról, továbbá arról, hogy gyermekén már nem észlelhetőek bizonyos tünetek (torokfájás, orrfolyás, hányás, hasmenés, bőrkiütés, sárgaság, bőrgennyedés, váladékozó szembetegség, gennyes fülfolyás), valamint hogy a gyermek tetű- és rühmentes.

Borbély Lénárd polgármester közösségi oldalán tette közzé a gyermekorvosok levelét, egyben arra kérte a csepelieket, véleményezzék az orvosok döntését. A polgármester bejegyzéséhez érkezett hozzászólások szerint a csepeliek többsége nem ért egyet a gyermekorvosok álláspontjával. A többség szerint, ha a gyermek beteg, a gyermekorvosnak kötelessége megvizsgálni és a szükséges gyógymódban részesíteni. Többen kételyüket fejezték ki a szülő által kiállított orvosi igazolással kapcsolatban, hiszen szerintük egy szülő laikus egészségügyi téren. Sokan a téma kapcsán panaszkodtak arra is, hogy a gyermekorvosi rendelőt szinte lehetetlen elérni. Érkeztek felháborodott hozzászólások is. Egy szülő például arra hívta fel a figyelmet, hogy gyermeke az utóbbi két évben minden második hónapban beteg volt, de az orvosok nem hívták vizsgálatra: „Gyógyszert se kaptunk soha, hisz a telefonba elmondott tünetek alapján elég az inhalálás meg az orrcsepp!” Egy másik hozzászóló arról számolt be, hogy a háziorvos a három hete köhögő gyermekét nem vizsgálta meg, mert – ahogy az orvos fogalmazott – „attól nem lesz jobb”. Egy másik anyuka szerint ha ezentúl a szülő dönti el, hogy mikortól számít gyógyultnak a gyermeke, akkor „a közösségek tele lesznek beteg gyerekekkel.” Vannak olyanok is, akik megértéssel fogadták a gyermekorvosok döntését, miszerint csak az adminisztratív terheken szeretnének csökkenteni. „Itt most nem arról van szó szerintem, hogy nem lesz ellátva a gyerek, akár telefonon, akár személyesen, hanem arról, hogy nem adnak ki igazolást. A munkaidejük jelentős részét az igazolások kiállításával töltik. Minek kell ez? Ha megírja az igazolást kedd reggel, mi a garancia arra, hogy szerda reggel még egészséges lesz? Véleményem szerint is felnőttként kell kezelni a szülőket, akik meg tudják állapítani a gyerekükről, hogy egészséges-e” – fejtette ki véleményét egy többgyermekes anyuka.

Borbély Lénárd közölte, az ügyben az illetékes minisztérium állásfoglalását kérte, hiszen a hatályos jogszabályok szerint a betegség időtartamát az orvosnak kell igazolni.

LG

Utoljára frissítve: 2022. július 14. csütörtök, 13:39