Nyomtatás

Megint egy csepeli az ország legjobb villanyszerelője: Czada Szabolcs

Kategória: Egyéb 2022. május 17. kedd, 14:56
280553064 442587667875368 5710452022072013376 nÚjabb csepeli villanyszerelő diák végzett az első helyen a Szakma Sztár országos versenyén április legvégén. A 21 éves Czada Szabolcs a Weiss Manfréd Technikum és Szakképző Iskola végzős tanulója, felkészítő tanára Takács János. Az utóbbi években ő az ötödik villanyszerelő diák, aki a legjobbnak mondhatja magát az országban. 2017-ben Leidl Péter, 2018-ban Krehely István, 2019-ben Hekli Dániel lett aranyérmes, Lakatos Róbert pedig 2019-ben ezüstérmes. Valamennyien a Weiss Manfréd iskola tanulói és Takács János tanítványai.
 
Czada Szabolcs a Csikó sétányon lakik. Pesten járt középiskolába, majd felvették az Óbudai Egyetemre. Fél év után azonban meggondolta magát, mert inkább szakmát akart tanulni. „Érdekelt az asztalos mesterség is, de inkább a villanyszerelést választottam. Nagyapám villanyszerelő volt. Az általános iskolában is szerettem a technika órákat, maga a tanulás pedig sok sikerélményt adott. Ha megszerelek valamit, egyből látom az eredményét. A Weiss Manfréd iskolát választottam szakmaszerzés céljából, és Takács János volt az osztályfőnököm. Két napot töltöttünk az iskolában elméleti oktatással, három napot pedig a Provim Kft.-nél gyakorlati képzéssel. Az országos versenyre szeptember óta készültünk” – mondta Czada Szabolcs.
 A Szakma Sztár villanyszerelői versenyére 350-en neveztek be országosan. Az első fordulót januárban rendezték, amelyen az elméleti tudást mérték. Szabolcs 98 százalékos teljesítményt nyújtott. Említsük meg rögtön még három villanyszerelő nevét a Weiss Manfréd iskolából, akik szintén kimagaslóan teljesítettek az első körben: Bővíz Dávid, Jakab Ferenc és Tóth Gergő, akik legalább 94 százalékot értek el. A középdöntőben már csak tizenketten szerepeltek, köztük tehát négy csepeli. Részben egy referenciamunkát kellett benyújtaniuk, részben gyakorlati feladatot oldottak meg. Egy debreceni diák és Szabolcs munkája volt a legjobb, de a debreceni fiú hamarabb kész lett a szereléssel. A döntőben már csak öten vettek részt, Csepelről egyedüliként Szabolcs. Végül megnyerte a versenyt, mert nemcsak szépen, hanem gyorsan is dolgozott.
 A Weiss Manfréd iskola jutalomképpen egyhetes európai utat ajánlott fel neki, amelyre Takács Jánossal együtt utazhat el. „Az elméleti feladatokra alaposan felkészültem, a versenyen ezek a kérdések már igazán egyszerűnek tűntek. A gyakorlati vizsgára a gyorsaságomon kellett javítani. A húsvéti szünetet is az iskolában töltöttem, hogy gyakorolhassak” – tette hozzá Czada Szabolcs.
 Takács János tizenkét éve tanít a Weiss Manfréd iskolában, és büszke lehet rá, hogy tanítványai ilyen sikeresek. Így értékelte Szabolcsot: „Rendkívül nyugodt természetű, intelligens versenyző, semmiféle sztárallűr nincsen benne. Mindent megcsinált, amire kértem. Szorgalmas, élvezte a kihívást. Az külön jó volt, hogy a középdöntőben, ahol már csak tizenketten versenyeztek, négyen is a mi iskolánkból voltak. Egymást erősítették, ösztönözték a felkészülésben. Eleve úgy álltunk neki a versenynek, hogy a legjobbak között akarunk lenni. Amikor ráéreztek a verseny ízére, tudtam, hogy jó úton járunk. Megéri magas szinten tanulni, jó szakmunkássá, villanyszerelővé válni, mert nagy igény van rájuk. Megtalálhatják számításukat az életben. Én nyugdíjas vagyok, Herczeg Mária igazgató asszony azonban marasztal. Hetente két vagy három napot vállalnék még, amikor a tehetségesebb diákokkal foglalkoznék, felkészíteném őket a versenyekre. Szeretném rávenni Szabolcsot, hogy heti egy alkalommal besegítsen a tanításban. Szeretem az iskolát, mert rengeteget kaptam tőle.”
 És még egy mondat a Weiss Manfréd iskoláról: akkora híre lett a villanyszerelők sikereinek, hogy a többszörös túljelentkezés miatt csak komoly felvételi vizsga után veszik fel a diákokat képzésre.
 
 
Cs. A.
Utoljára frissítve: 2022. május 17. kedd, 15:08