Ma van a Mentők Napja

Kategória: Egyéb 2022. május 10. kedd, 12:43

MN742022. május 10-én, a magyarországi életmentés 135. és az Országos Mentőszolgálat megalakulásának 74. évfordulóján a Mentők Napját ünnepeljük. 1887-ben ezen a napon kezdte meg szolgálatát a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület, mely Európa egyik első mentőszervezete volt.

A magyar mentőszolgálat sok szempontból ma is különleges értékeket hordoz, országosan egységes működése világviszonylatban is egyedülálló. Az elmúlt időszak a mentőket különösen nagy erőpróba elé állította. A tavalyi évben több mint 1,25 millió mentőfeladatot végeztek, 116 ezer COVID-beteget szállítottak kórházba és több mint 1,3 millió járványügyi mintavételt szerveztek meg, illetve hajtottak végre.  A sikeres helytállás a 8 500 mentődolgozó felkészültségének és elhivatottságának, valamint a társadalom támogató összefogásának is köszönhető, hiszen a járvánnyal kapcsolatos plusz feladatok ellátását országszerte önkéntesek is segítették.

 

A Mentők Napja alkalmából a legkiválóbb mentődolgozók elismerésben részesülnek, a lakosság számára pedig országszerte ismét megszervezik az ingyenes „Hősképzést”, ahol bárki elsajátíthatja és gyakorolhatja az életmentés alapfogásait.  

 

Az ünnepi Hősképzésben résztvevő mentőállomások listája a https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1uxewL6Syv11djMP71GbWj7-pYV7WHuGJ&usp=sharing linken olvasható, illetve az ÉletMentő Applikáció chatbotjából (Hősképzés) is tájékozódhatnak.

 

Mentok.hu

Utoljára frissítve: 2022. május 10. kedd, 12:48