Klímabarát kerület

Kategória: Egyéb 2022. április 12. kedd, 08:22

TBE 29562022. áprilisában lezárult a KEHOP-1.2.1-18-2018-00037 azonosítószámú, „Klímastratégia kidolgozása és klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Csepelen" című projekt, amelynek keretében számtalan program, képzés és szemléletformáló akció valósult meg a kerületi lakosok aktív részvételével.

A 2019. májusában indult, 20 millió forint keretösszegű projekt fő célja a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodással kapcsolatos tudásmegosztás, valamint széleskörű szemléletformálási programok megvalósítása volt. Első lépésként elkészült Csepel klímastratégiája, amely hosszú távon meghatározza a kerület klímaváltozással összefüggő kibocsátási, alkalmazkodási és szemléletformálási céljait. A klímastratégia jövőképe Csepelt a főváros modern, élhető, zöld szigeteként azonosítja.

A lakosság az elkészült klímastratégiáról, illetve a projekthez kapcsolódó eseményekről a Csepeli Hírmondóban megjelent újságcikkekből, a www.csepel.hu weboldal „Projektek” menüpontjában található tartalmakból, valamint a közösségi médiában Facebook-bejegyzésekből tájékozódhatott.

Az elkészült dokumentummal összefüggésben ismeretterjesztést célzó kiadványok kidolgozása és terjesztése is megtörtént. A 2500 példányszámban megjelent kiadvány révén az általános iskolások, a nyugdíjasok, az önkormányzat és cégeinek munkavállalói, valamint a pedagógusok közérthető formában ismerhették meg az éghajlatváltozás okait, illetve ötleteket, tanácsokat is kaptak az energiafelhasználásuk csökkentésére. A kiadványokban színes infografikák hívták fel a figyelmet a vízpazarlásra, az elkerülhető hulladékképződésre, az épületek és a háztartási gépek energiahatékonyságának fontosságára.

Annak érdekében, hogy Csepel teljesíteni tudja a klímastratégiában kitűzött célokat, kiemelt jelentőséggel bír a helyi szereplők szemléletformálása. A pedagógusok, az önkormányzat, illetve a Városgazda Zrt. munkatársai on-line képzés formájában juthattak információhoz az éghajlatváltozás mindenkit érintő hatásairól, azok hatékony megelőzéséről. A több mint 500 résztvevő az előadásokon megszerzett tudásról on-line teszt formájában adott számot.

A csepeli általános iskolák felső tagozatos diákjai számára kétfordulós tanulmányi versenyt hirdettünk meg. A kétfordulós verseny első körében több mint 1200 diák töltött ki on-line tesztsort iskolai tanóra keretében. A diákok többek között csoportosították az energiaforrásokat, tesztelték hulladékszelektálási ismereteiket, gondolkodtak a környezetbarát közlekedési lehetőségekről. A második fordulót interaktív vetélkedő formájában rendeztük meg, ahol a csepeli általános iskolák 5 fős csapatai mérték össze tudásukat a klímavédelem különböző témaköreiben. A feladatokat az adott témakörben elismert szakemberekből álló zsűri bírálta el.

A projekt keretében interaktív, tematikus szemléletformálási programok is megvalósultak. Az öt rendezvény az energiatakarékosság, a hulladékcsökkentés, a felelős állattartás, valamint a környezetkímélő közlekedési módok fontosságát hangsúlyozta, kiemelve ezek klímára gyakorolt pozitív hatásait. A programokon részvevők figyelemfelhívó témák segítségével színesíthették ismereteiket, így hallhattak az úszó szemétszigetekről, a Föld órájáról, a környezetbarát ünneplésről, és a kerékpározás előnyeiről is. A négy települési figyelemfelhívó akció keretében pedig az élelmiszerpazarlás, a klímabarát étkezés fontosságára hívtuk fel a résztvevők figyelmét, és bővítettük ismereteiket a komposztálással, valamint az élelmiszerek ökológiai lábnyomával kapcsolatban. A rendezvényeken a gyerekek számára kreatív és játékos foglalkozásokat is tartottunk.

A csepeli Rákóczi Kert – Családok Parkja ad otthont a projekt keretében létrejött klímavédelmi bemutatóhelynek. A bemutatóhelyen az alternatív energiaforrások közül a víz és a szél kerül szemléltetésre. A vízenergia bemutatását a vízikerék, a szélenergiáét pedig a szélkerék szemlélteti játékos formában, alternatív energiatorony képében.

Utoljára frissítve: 2022. április 12. kedd, 09:42