Kompánia Tanoda: elismerés a munkáért

Kategória: Egyéb 2022. április 07. csütörtök, 11:39

kompaniaKiemelkedő szakmai teljesítményéért belügyminisztériumi elismerésben részesült a csepeli Kompánia Tanoda. Az elismerő oklevelet március 17-én az Országos Tanoda Konferenciát követően dr. Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár adta át. Ladányi Erika, a Kompánia Alapítvány vezetője lapunknak elmondta, évente egyszer rendezik meg a konferenciát, mely fontos alkalmat kínál a közös gondolkodásra, párbeszédre a tanodák és a szakpolitikai képviselők között.

Keresik a támogatókat

„Az elismerés meglepetésként ért minket, nem számítottunk rá, de nagyon megtisztelő. Az eseményen előadóként vettem részt, ahol bemutathattam tanodánk pozitív működési gyakorlatát. Olyan típusú szervezet vagyunk, amely sokat dolgozik a forrásteremtésen, az elmúlt években pedig sikerült diverzifikálni a bevételi forrásainkat. Mindez azt jelenti, hogy nemcsak az államtól várjuk a támogatásokat, hanem próbálunk más lehetséges támogatókat is bevonzani, megnyerni. Például három éven át a Morgan Stanley amerikai multinacionális vállalat nyújtott pénzügyi támogatást a tanoda számára. Ennek köszönhetően humán-erőforrás gárdánk annyira megerősödött, hogy jóval nagyobb tanulói létszámmal is színvonalasan tudunk működni. Az idei évben pedig a Black Rock pénzügyi tanácsadó cég támogatja például a pszichológus, illetve az adományszervező kollégák munkáját” – mondta a tanoda vezetője.

Jelentkezés, programok

A Kompánia Tanodának jelenleg 42 gyermekkel van tanulószerződése, velük a tanulószobákban foglalkoznak iskola után. A délutáni programok 16 óra után bárki számára nyitva állnak, melyhez a 7–16 éves korosztályból sokan csatlakoznak. Ugyanakkor folyamatosan fogadják a tanulni vágyók, a tanulásban segítséget igénylő gyerekek jelentkezését is. „Mindenkivel elbeszélgetünk, bár nem ígérhetünk azonnali felvételt, de próbálunk segíteni, megoldást találni a problémákra. A délutáni programok jó lehetőséget kínálnak, hogy az érdeklődők a látókörünkben maradjanak” – hangsúlyozta Ladányi Erika. Egyúttal kiemelte, előnyben kell részesíteniük azokat, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak és hátrányos helyzetűek, erről pedig a kerületi jegyző által kiállított dokumentummal rendelkeznek. A tanoda programjait folyamatosan színesítik. „A legnépszerűbb a főzőklub és a tematikus fiús-lányos napok. A szülőket is várjuk a gyermekneveléssel kapcsolatos támogató foglalkozásainkra, de mozi- és színházlátogatásokat, családi kirándulásokat is szervezünk”– tette hozzá.

PE