Mi történt az óvodában? Nagyobb volt az ijedtség, mint a baj

Kategória: Egyéb 2022. április 06. szerda, 14:19

Fustifecskek ovoda 768x479Számos médium beszámolt róla, hogy a csepeli Füstifecskék Tagóvodában március 23-án délelőtt – tévedésből – olyan kancsóból öntöttek vizet a gyerekeknek, amely 1,5 százalékos koncentrátumú, vízzel hígított fertőtlenítőszert tartalmazott. Hét kisgyerek ivott a vízből, őket elővigyázatosságból kórházba szállították. Az esetről Hirholczné Faragó Tündét, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda intézményvezetőjét kérdeztük.

 

„Március 23-án kirándulni mentek a gyerekek a Füstifecske Tagóvodából, így összesen tíz gyermek maradt a csoportban a tagóvodavezető pedagógussal és egy pedagógiai asszisztenssel. Mielőtt a gyerekek elindultak volna a programra, a dajka mindent elmosogatott, de két kancsót, ami alaposabb tisztítást igényelt, betett a feketemosogatóba. (Ide kerülnek azok a nagyobb edények, melyek főként sütés-főzés során fokozottabban szennyeződnek – a szerk.) Egyujjnyi, 1,5 százalékos koncentrátumú fertőtlenítőt öntött az edényekbe, amit felengedett vízzel és otthagyott a mosogatóban. A bentmaradt gyerekek éppen tízóraiztak, amikor a pedagógus kérte az asszisztenst, hozzon friss vizet. Ő a feketemosogatóból kiemelte a kancsót, de nem nézte meg, mi van benne, végig sem gondolta, hogy tartalmazhat-e tisztítószert. Letette az asztalra, a pedagógus pedig öntött a gyerekeknek. Az egyik kislány szólt, hogy szúrja valami a torkát. Ekkor a pedagógus megszagolta a vizet és érezte, hogy fertőtlenítőszaga van. Mindenkitől azonnal elvették a poharakat. A jelenlévők közül hét kisgyerek ivott néhány kortyot a vízből. A tagóvoda vezetője tudta, mi a teendő, így gyorsan vizet, illetve tejet adott a gyerekeknek, hogy az esetleges maró hatást csökkentsék” ‒ mondta Hirholczné Faragó Tünde.

 

A történtekről azonnal tájékoztatták a védőnőt, majd az óvoda igazgatóságát, közben értesítették a mentőt, a fenntartót és a szülőket is, akiket igyekeztek megnyugtatni. A gyerekek a mentők érkezésekor teljesen jól voltak, kint játszottak az udvaron. A helyszínen ott volt dr. Altorjai Péter kerületi gyermekorvos, valamint dr. Dobák András, a TIESZ főigazgatója is.

 

„Altorjai doktor és a mentősök minden gyermeket alaposan átvizsgáltak. Már akkor úgy tűnt, nem történt nagy baj, nem lesz komoly probléma, de a szülők és a magunk megnyugtatására a gyerekeket megfigyelésre beszállították a Heim Pál Gyermekkórházba. Az este folyamán pedig ki is engedték őket” ‒ hangsúlyozta Hirholczné Faragó Tünde.

 

Kiemelte, szerencsére mindenki jól van, a szülőktől pozitív visszajelzéseket kaptak, senki nem ijedt meg nagyon, nem keresett bűnbakot.

 

„Mindazonáltal vitathatatlan, hogy emberi mulasztás, gondatlanság történt, hisz a pedagógiai asszisztens anélkül vette ki a mosogatóból a kancsót, hogy meggyőződött volna arról, valóban tiszta vizet tartalmaz-e. Ugyanakkor hibázott a dajka is, amikor a tálalókonyhai részen fertőtlenítőszert használt. Az asszisztenst és a dajkát azonnali hatállyal az eljárás idejére felmentettük. A pedagógiai as - szisztens ennek nyomán felmondott. Az önkormányzat hivatalos eljárásban vizsgálja a történteket. Az ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen a BRFK is nyomozást indított. Ugyanakkor az ÁNTSZ is vizsgálódott, a dokumentációkkal, szabályzatokkal kapcsolatban mindent rendben talált. Ám hamarosan javaslatot tesz arra, milyen fertőtlenítőszerek javasoltak a tálalókonyhai eszközök biztonságos tisztántartására” ‒ tette hozzá Hirholczné Faragó Tünde.