Nyomtatás

Vizsgálják a cserkészház leégésének okát

Kategória: Egyéb 2022. február 17. csütörtök, 08:31

274182056 4917876961602930 8084834953246594325 nKigyulladt és leégett a Tamariska-dombon található cserkészház február 12-én hajnalban. Az épületben három cserkész tartózkodott, akik a tűz ropogására ébredtek fel. Szerencsésen kimenekültek onnan és riasztották a tűzoltókat. Pistai Ferenc, a csepeli tűzoltóság megbízott parancsnoka közölte, hogy a tűz keletkezésének okát vizsgálják, ami még hetekig eltarthat. Kora reggel ért a helyszínre Borbély Lénárd polgármester, aki személyes ügyeként ígéretet tett rá, hogy a cserkészházat újjáépítik. Később Németh Szilárd országgyűlési képviselő is megtekintette a leégett épületet, és segítségéről biztosította a cserkészeket.

 

Kispál György atyát, cserkésztisztet aznap hajnal fél ötkor ébresztették fel, hogy ég a cserkészház. Azonnal a helyszínre sietett. „Legalább nyolc tűzoltóautót láttam, hogy próbálnak megbirkózni a lángokkal. Hajnaltól majdnem délig oltották a tüzet. A fél terasz, a tető és két kenuhajó leégett. Három cserkész aludt az épületben, de szerencsére nem lett bajuk. Valamennyien felelősségteljes egyetemisták, a körülményekről adott válaszaikkal segítették a rendőrök és tűzoltók munkáját. Előtte ők semmiféle tüzet nem raktak a cserkészház környékén. Cserkészeinket, gyerekeinket megtanítjuk arra, hogyan gyújtsanak tüzet, a kisebbeket még arra is, hogyan bánjanak a gyufával. A plébánia kertjében is található egy szabadtéri tűzhely, ahol tüzet szoktunk rakni a szabályok betartásával. Egy vödör vizet mindig a tűzhely mellé készítünk. A mostani tűzeset keletkezésének okát még nem ismerjük. A kár legalább ötvenmillió forint. A szomszédok, környékbeliek egyébként mindig értesíteni szoktak, ha valami gyanúsat észlelnek a cserkészháznál, például nincsen rendesen becsukva egy ajtó.”

 

A cserkészházat 2019 szeptemberében avatták fel. Borbély Lénárd akkor azt mondta, hogy „a cserkészet világát érdemes újraéleszteni, mert értékalapú közösséget hoz létre. Érték a család, a házasság, a barátság – mindezt meg lehet itt tanulni. Jó döntés született, amikor elhatározták, hogy ilyen közösségnek adjanak otthont a Tamariska-dombon. A gyerekeimet is szívesen hozom majd ide”.

 

 

Cs. A.