Hat évtizedig együtt

Kategória: Egyéb 2022. január 13. csütörtök, 14:24

hat evtizedigDecemberi számunk nyomdába adása után kaptuk a szomorú hírt: néhány nap eltéréssel elhunyt Szőke Piroska és Budai István. Tavaly februárban, a házasság hete alkalmából beszélgettünk a mindig derűs, kedves, segítőkész házaspárral. Egymás iránt érzett szeretetük, tiszteletük és összetartásuk példaértékű volt.

Az életüket övező nehézségek és tragédiák ellenére megőrizték nyitottságukat, humorukat, pozitív életszemléletüket. Sorsuk gyermekkoruk óta összefonódott, barátságból szerelem szövődött, majd házasság lett. 63 évet éltek együtt jóban-rosszban. Otthonukat legtöbbször vidám hangulat töltötte meg, ajtajuk mindig nyitva állt a rokonok, barátok előtt. Nemcsak a jó pillanatokban, a nehézségek során is mindig kitartottak egymás mellett. 33 éves korában meghalt a fiuk, aki egyetlen gyermekük volt, ugyanebben az évben Piroska szinte teljesen elvesztette a látását, férjének pedig infarktusa volt. A menyük és unokájuk segítségével sikerült túlélni a tragédiát, talpra állni. Nagyon fontos volt számukra az együtt töltött idő. Minden évben megünnepelték a házassági évfordulójukat egy szál virággal, gyertyával, és feltették a lemezjátszóra a Nekünk találkozni kellett című dalt. Bár tíz éve már nem mozdultak ki, de addig minden évben elutaztak néhány napra, ragaszkodtak hozzá, hogy legyenek élményeik. A 25 éves házassági évfordulójukon Bükfürdőn voltak. 2008-ban az aranylakodalmukon ünnepélyes keretek között újra összeházasodtak.

Koruk előrehaladtával testi erejük megfogyatkozott, egyre ritkábban hívtak vendégeket, kettesben szerettek lenni. 2021 szeptemberében Piroska és István is kórházba kerültek. Piroskát benntartották, Istvánt azonban pár nap múlva hazaengedték. Külföldön élő unokájuk, Annamária hazautazott, hogy mindenben segítségükre lehessen. István rossz egészségi állapota miatt ismét kórházba került. Két hét után azonban megadatott a lehetőség, hogy a Csepeli Kórházban helyezzék el felesége mellett, aki két és fél hónapja feküdt bent. Két napig foghatták egymás kezét. István november végén, Piroska december elején ment el. Az évek során egymás iránti szeretetük egyre mélyebb és erősebb lett, nem tudták elképzelni az életüket egymás nélkül, így a sors kegyelméből szinte együtt is távozhattak.

Búcsúztatásukat 2021. december 17-én tartották a Béke téri templomban.