Nyomtatás

Dr. Póta György: fontos beoltani a gyerekeket

Kategória: Egyéb 2021. november 18. csütörtök, 14:30

pota gyorgyMinden szülőnek határozottan tanácsolják, hogy oltassa be 12 éven felüli gyerekeit a koronavírus ellen, mert a járvány negyedik hulláma különösen az oltatlanokra veszélyes – mondja dr. Póta György csepeli házi gyermekorvos. Körükben az átoltottság nem éri el a 30 százalékot, ami nagyon kevés. Legalább a 60 százalékos átoltottság lenne kívánatos. Van elegendő oltóanyag, a gyerekeket Pfizer vakcinával oltják.

Indokolatlan félelem

Póta doktor szerint a szülőkben nagyobb az indokolatlan félelem az oltástól, mint magától a betegségtől, ezért alaptalanul óvakodnak beoltatni a gyerekeiket. Mivel arányaiban több a beoltatlan gyerek, mint felnőtt, körükben százalékosan nagyobb mértékben betegszenek meg a járvány negyedik hullámában. Szerencsére azonban náluk egyelőre ritka a súlyos lefolyású betegség. (Szomorúan friss hír, hogy egy egyéves gyerek a minap elhunyt koronavírusban, akinek nem volt súlyos alapbetegsége.) A gyerekek számára azért is veszélyes a járvány, mert a postcovid tünetek (fejfájás, gyengeség, hányás) hosszantartóan és nagyon megkínozza őket, tehát emiatt sem szabad egy kézlegyintéssel elintézni a betegséget. A közösségekbe járó gyerekekre kiemelten oda kell figyelni. Az Egyesült Államokban már engedélyezték, az Európai Unióban pedig vizsgálják az öt éven felüli gyerekek olthatóságát. A remények szerint karácsony előtt már Magyarországon is olthatják az öt éven felüli gyerekeket. Ők szintén Pfizert, a normál adag harmadát kaphatják. Elegendő oltóanyag áll rendelkezésre.

Telefonos egyeztetés után

Fontos tudnivaló, hogy továbbra is van személyes gyermekorvosi rendelés, de azt kérik a szülőktől, hogy előtte telefonon egyeztessenek az orvossal. Erre egyrészt azért van szükség, hogy a rendelőben ne várakozzanak feleslegesen a betegek, akik megfertőzhetik egymást, másrészt a panaszok 70-80 százaléka telefonon is orvosolható. Például egy hányásos-hasmenéses betegség vagy hasfájás telefonon keresztül is jól diagnosztizálható. Ha az orvos indokoltnak ítéli meg, személyesen látja el a beteget. A szülő maga is elvégezheti a gyerek tesztelését a patikákban kapható gyorsteszttel, ez azonban nem hivatalos. Az orvossal való konzultáció után az orvos rendelheti el a PCR-tesztelést, ez már hivatalos. A piac parkolójában lévő buszoknál is végeznek tesztelést – a tesztigényt az orvostól kell kérni. Dr. Póta György elmondta, hogy jelenleg még nem beszélhetünk a szokásos influenzajárványról, de a korábbi évek hasonló időszakához képest jóval több a felső légúti betegségben szenvedő gyerekek száma, akik azonban nem covid-fertőzöttek. Ők általában náthásak, köhögnek, de nincs magas lázuk, ami az influenzára jellemző.

Cs. A.